Дефицит във фонд „Пенсии“ от 3 721 343 000 лева прие парламентът с гласуването на второ четене на текстове от законопроекта за бюджета на държавното обществено осигуряване /ДОО/ за 2019 г. Предвидените приходи и трансфери във фонд „Пенсии“ са общо 5 134 099 700 лв., а планираните разходи 8 855 442 700 лева.

Тази разгорещена дискусия заслужава да завърши с приемане на поне едно разумно предложение, коментира председателят на социалната комисия в парламента Хасан Адемов /ДПС/. Той призова пенсиите да бъдат увеличени с 5,7 процента от 1 април, а не от 1 юли догодина, което, по думите му, ще струва допълнителни 138 млн. лева. Адемов отбеляза, че фонд „Пенсии“ е с най-голям дефицит и на този фон сумата от 138 млн. лева не представлява проблем за бюджета на ДОО, но предложението му не получи подкрепа.

От БСП настояха за увеличаване на разходите на фонд „Пенсии“ с 850 млн. лева, които да отидат за преизчисляване на всички пенсии със средния осигурителния доход за 2013 г., като парите да дойдат от осигурителни вноски. Искането им обаче беше отхвърлено.

Виолета Желева /“БСП за България“/ коментира, че заложената индексация на пенсиите с 5,7 процента няма как да промени живота на хората. По думите й минималното увеличение на минималната пенсия е от 12 лева. За пореден път показвате отношението си към една голяма група от българското общество, което е цинично, обърна се тя към управляващите.

Неколкократно от БСП призоваха управляващите да прекратят заседанието на Народното събрание, което продължи близо 11 часа, но предложенията им бяха отхвърлени. Нищо не налага тези среднощни препускания, лични нападки, емоционални дискусии, аргументира се Георги Михайлов от левицата.

Малко преди полунощ по предложение на председателя на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов и след консултации с парламентарните групи заседанието беше прекратено. Депутатите ще продължат днес с гласуването на второ четене на бюджета на ДОО за следващата година.

БТА

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви

three × two =