В Общински съвет-Бургас днес стана ясно, че референдум за чистия въздух в града ни няма да има. Изненадващо, вечерта преди влизането на предложението в зала, двама съветници от НФБС-СЕК, Ивайло Вагенщайн и Кирил Начев, са оттеглили подкрепата си.

Така докладната не събра нужните 11 подписа за разглеждането си в Общински съвет. Извън жестоките дебати в зала, главните участници по темата коментираха и случилото се днес пред медиите

Ивайло Вагенщайн категорично отрече появилата се мълва в залата, че зад решението за отказа на НФСБ-СЕК от референдума седи заповед лично от Валери Симеонов.

На мен лично Валери Симеонов не ми се е обаждал„, каза общинският съветник, като поясни, че според групата му е нелогично да се провежда референдум през януари месец, когато е най-студеното време в годината.

Снощи се събрахме с колегата си в групата на НФСБ-СЕК и мнозинството реши да бъде оттеглена подкрепата ни за предложението. Още повече, че бе входирана и нова докладна, която се препокрива с голяма част от същината на въпросите. Предприемаме мерки, без това да струва средства на данъкоплатците в града. Смятам, че темата е ненавременна и може да се формулират други въпроси„, заяви Вагенщайн.

Естествено разочарован от действията на колегите си бе Живко Табаков, който бе и основната движеща сила в идеята за провеждане на референдум. Все пак той сподели, че не е шокиран от случилото се днес в ОбС

Очаквах подобен развой на нещата, все пак комуникирам с колеги и извън залата. Това бе и причината още сутринта да си подготвя молбата за напускане на председателското място в комисията по туризъм към ОбС. С този жест вярвам, че се показва несъгласието ми със случващото се в Общински съвет – иззе се възможността бургазлии да дадат мнението си за референдума. Целият диалог може да изглежда популизъм, но само така можехме да покажем, че хората нямат вяра в сегашното управление, не вярват в замерванията на въздуха, не вярват и в администрацията. Не можем да бъдем обвинени, че докладната не отговаря на изискванията, а въпросите не били правилно формулирани. Всички бяха съгласни с тях, дори нашето предложение да бъдат още по-остри не бе прието, а сега ни обвиняват, че си правим ПР. Благодаря на колегите, които подкрепиха идеята ни„, заяви Табаков.

Той призна, че не е очаквал позицията на БСП. Социалистите също не подкрепиха провеждането на референдум

Според Табаков техните действия били да пригласят на статуквото в Общински съвет-Бургас. Все пак общинският съветник призна, че е частично е удовлетворен, че по един от въпросите, заложени в проваленото допитване, ще има конкретни действия, но все пак смята, че темата ще бъде замазана.

Един от изказалите се против провеждането на референдум в Бургас бе и д-р Георги Митев, общински съвет от Реформаторски блок. Той заподозря, че зад идеята за допитването до бургазлии стоят предизбори игри

Аз съм за ясни и конкретни политически решения. Докладната за референдум отпадна от само себе си, защото въпросите не бяха прецизирани. Това бе обидно и за самите граждани, които според някой хора дори вече не са такива, а вече избиратели. Не е важно какво ще направят гражданите за нас на избори, а какво ние можем да направи за тях в залата на ОбС. Извънредната докладна е ясна стъпка за ясни решения„, каза той.

Припомняме, че все пак днес ОбС прие докладната Община Бургас да сключи договор с независима лицензирана лаборатория за извършване на непрекъснат мониторинг на концентрацията на замърсителите в атмосферния въздух

 

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви