Общинските съветници приеха предложението Община Бургас да сключи договор с независима лицензирана лаборатория за извършване на непрекъснат мониторинг на концентрацията на замърсителите в атмосферния въздух.

От мнозинството от ГЕРБ увериха, че общинската администрация е планирала достатъчно други мерки за по-чист въздух в града ни, част от които се покриват и с предложенията в докладната.

„Всички знаем, че имаме проблем с въздуха в Бургас. Никакво доверие нямам на екологичните институции в Бургас. Задължително трябва да има договор с международна фирма, която да измерва замърсяването„, каза Ангел Божидаров.

Ивайло Вагенщайн, който оттегли подписа си за референдума по-рано, коментира решението си.

Това е решение на групата ни. 420 000 лева не са средства, които бихме дали за провеждането на допитването. Осъзнавам, че сме длъжници на съгражданите ни по отношение на чистия въздух„, каза той.

Идеята за референдум е добра, но хората трябва да са запознати добре с темата. Като пример можем да вземем Брекзит, където хората не знаеха за какво гласуват. Като политици трябва да информираме добре съгражданите си. Толкова много неща са направени през годините – екологичен обществен транспорт, велоалеи, множество еко проекти и още„, каза председателят на групата на ПП ГЕРБ Димитър Людиев.

Константин Бачийски сподели, че е готов да подкрепи всяко едно решение, свързано със здравето на бургазлии. Според него, за да има реален ефект, трябва да има и реални мерки

От РИОСВ ни казват, че всичко е в нормата, но явно станциите замерват съединения, които не са причина за оплакванията на хората. Или просто нормите са им прекалено високи. Трябва ни мониторинг в реално време„, каза той.

Нека следващата сесия да вкараме една читава докладна, която да избегне неяснотите по днешното предложение„, призова Георги Манев.

Евгений Мосинов от БСП сподели, че е готов да подкрепи докладната, макар че мотивите били неясни

В докладната има стилистика, която не отговаря на изискванията и добрия тон. Референдумът е стрес тест за всички нас и времето ще покаже кой от нас сгрешил. Темата разклати Бургас, както и политиката в него. Има нужда от прецизиране. Не е нужно лабораторията да бъде международна, а независима. Трябва да има и задължение администрацията да се отчита на 6 месеца за наложения мониторинг„, каза той.

Зам.-кметът Руска Бояджиева поясни, че в сайта на община Бургас се показват данни за замърсяванията

Дискусията днес е полезна, но не е нова новина. Всички тези данни са тенденция. Приели сме различни програми за борба със замърсителите. Когато администрацията работи сама, то борбата ни е почти невъзможна. На 12 ноември бе прието решение, с което Бургас може да получи финансиране за подмяна на горивни инсталации с твърдо битово гориво„, сподели тя.

 

 

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви