Референдумът за чистия въздух в Бургас със сигурност е голямата тема на днешното заседание от Общински съвет-Бургас. Предложението е и първо в дневния ред, като вече няколко седмици продължават и дебатите по темата, свързани с цената и начина на провеждане. Предложението за провеждане на местен референдум е със следните въпроси:

1. Считате ли, че е необходимо Община Бургас да предприеме всички допълнителни мерки, съобразно действащото законодателство, за ограничаване на замърсяването на атмосферния въздух на територията на общината?

2. Искате ли Община Бургас да сключи договор с независима международна организация за изготвяне пълен анализ на въздуха в общината и извършване на ежемесечен мониторинг на показателите и вредните емисии във въздуха?

Съветниците трябва да приемат и отчет за дейността на ОбС и неговите комисии за периода 01.05.2018 г.-31.10.2018 г. Следва докладна на общински съветници от групата на ПП НФСБ и ПП СЕК за освобождаване на общинския съветник Георги Атанасов като зам.-председател на Общински съвет – Бургас. Със сигурност ще бъде интересна и реакцията на едно от остриетата на опозицията в залата.

Зам.-кметът по образование Йорданка Ананиева иска безвъзмездно предоставяне за управление на СУ „Константин Петканов“ на плувен басейн в сградата на училището. Председателят на ОбС Костантин Луков пък настоява ремонт на ул. „Пиротска“, в частта от ул. „Цар Симеон“ до ул. „Оборище“.

Предвиждане на средства в Бюджет 2019г. за проектиране и изграждане на паркоместа и облагородяване на района бл. 78 и бл. 79 в ж.к. „Меден рудник“  е предложението на Тошко Иванов, общински съветник от групата на Реформаторски блок

Калояна Живкова и Петко Георгиев, общински съветници от групата на ПП ГЕРБ, предлагат на колегите си изготвяне на план за ограничаване употребата на пластмасови продукти за еднократна употреба в Общински съвет – Бургас и Общинска администрация – Бургас.

Краят на заседанието идва с цели пет питания. Първото е на Красимира Маркович, общински съветник от ПП ГЕРБ, относно брегоукрепването на квартал Сарафово. Следва Живко Табаков и питането му за липса на парапет, преградно съоръжение по ул. „Индустриална“

Георги Дракалиев иска администрацията да му отговори за необходими средства за провеждане на местен референдум на територията на Община Бургас, както и за възстановяването на паметника на Александър Георгиев – Коджакафалията.

От БСП, в лицето на Кирил Петков, също се отчитат с едно питане относно обекти от капиталовата програма на Община Бургас за 2018 година.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви