Да направиш електробайк от електромобил

Тулските майстори от древни времена се славят като най-добрите в Русия. Известна е приказката за подкованата бълха, но дори и днес се намират неща, с които тулчани да се похвалят. Като проекта, построен в домашен гараж от Дмитрий Ситин, голям любител на двуколесната техника и високите скорости. Естествено са му помагали приятели електротехници и дизайнери. Резултатът – електрически мотоциклет, ползващ възли и агрегати от електромобил.

Едно от главните достойнства на проекта е неговият външен изглед. Обикновено самоделките изглежда грубо, недоносени и дори грозни. А тук е създаден голям, черен, сериозен и дори плашещ с вида си мотоциклет. Когато тръгва като че ли нещо липсва – подобаващият на изгледа му звук. Просто го няма, както го няма и съответният як мотоциклетен двигател.

Защото

в същината си този мотоциклет съдържа техническия пълнеж на електромобил Mitsubishi i-Miev,

опакован във формата на супербайк. За да се изпълни замисъла е било нужно да се направи друга компановка на блока акумулатори на колата и да се пренастроят редица датчици. Единствен запазен в оригиналното си изпълнение е автомобилният АБС. Естествено, мотоциклетът не е лек – тежи около 300 килограма.

В окачването са използвани компоненти от Harley Davidson – отпред вилка от V-Rod, отзад амортисьори от мотоциклет от фамилията Touring. Всичко останало са гласели според наличното място и предназначение, много често по интуиция.

Както показват първоначалните тестове с едно зареждане на акумулаторите машината спокойно преминава 100 км пробег, като много зависи от начина на управление. Приборното табло е запазено оригиналното на i-Miev, но показва по-ниска скорост от истинската, защото задното колело на машината е с по-голям диаметър от това на електромобила.

В управление тулският електроцикъл дава невероятни усещания – мощен и почти безшумен “скок” от място, направо невероятен в сравнение с класическите аналози. След среща с подобна машина доста хора ще повярват напълно в темата електробайк. Разбира се, става дума за хората по света…

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви