От далечни времена камината се е приемала като сърцето на дома, което дава топлината му. Наричана огнище (там се е и готвело), днес нейната роля е по-скоро да създава уют и да организира стилно интериора около себе си.

Независимо от вида на камината (дървена, малка, голяма, каменна) те придават индивидуализъм на пространството у дома.

Макар и да е най-студеният сезон, зимата всъщност се асоциира с много топлина и уют. Това е времето, когато търсим най-голяма близост един с друг. Студът ни прави по-близки, по-добри, по-влюбени.

През зимата се разгръщат кулинарните ни способности или поне желанието за експерименти в кухнята. Зимата ни кара да се загръщаме с пухени одеала, да вадим бабините плетени ръкавици и чорапи. Зимата ни сгрява с горещите си, ароматни чайове, със сладкото си парещо какао.

Зимата ни приютява в обятията си пред печките и камините, както винаги е било през вековете. Камината е била не само древната печка. За нас камината е била огнището – почти сакрално място в дома, което е събирало цялото семейство. То е било източник на топлина, светлина, вкусни гозби и вълшебни приказки.

И днес човек не може да си помисли да изгради къща, без да отдели специално място за камина. Дори и да подсигури дома си с най-модерна отоплителна инсталация, камината не би могла да бъде заменена с мистичната сила, която притежава, за да направи една къща истински дом.

Има още време до Коледа. Дали пък да не се съберете отново с братя, сестри, братовчеди и да поемете към старата къща, която още помни детския ви смях. Вземете старите шейни, отрупайте ги със сухи съчки от гората. Децата ви ще пазят този спомен винаги. Както и вие.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви