Космическата сонда „ИнСайт” кацна успешно на Марс, предава Би Ти Ви. Продължилото 500 милиона километра пътуване приключи в 21:54 часа българско време.

Кацането се очакваше с голямо притеснение от страна както на специалистите от НАСА, така и от всички с интерес към космическата тема – до момента повече от половината мисии до Марс са се проваляли.

Радостта на екипа на американската космическа агенция беше споделен от половин милион души онлайн, а също и от голямо количество хора на „Таймс Скуеър” в Ню Йорк, които проследиха кацането на видео стени.

В следващите часове се очаква „ИнСайт” да разгърне соларните си панели. Сондата ще надникне на дълбочина 5 метра в марсианската почва и ще изследва как се пренася топлината от ядрото на планетата и дали там има данни за сеизмична активност.

Няколко минути след кацането сондата изпрати първата си снимка от повърхността на Марс, с мъглив образ, вероятно заради облака прах от кацането, но на която се вижда хоризонтът на планетата, разказва и Нова тв. Една от задачите на апрарата е да премести двата основни инструмента на повърхността. Досега това не е правено. Единият инструмент ще се опита да проникне на дълбочина 5 м, за да измери вътрешната температура на планетата. Досега измервания са правени най-много на дълбочина 2,5 м, но на Луната от мисията „Аполо“.

„ИнСайт” пренася и сеизмометър, за да провери за първи път дали на Марс има трусове. Друг инструмент ще проследи въртенето на планетата спрямо оста и изместването й, за да бъде разбрано какви са размерът и съставът на ядрото й.

Преди научните инструменти да бъдат инсталирани, ще минат поне 10 седмици. Топлинната сонда ще заработи след още няколко седмици.

Продължителността на мисията „ИнСайт” е предвидена за една марсианска година, която е равна на две земни.

Космическият апарат тежи 385 кг. Мисията е с бюджет 1 милиард долара. В нея участват също учени от Франция, Германия и други европейски държави.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви