Президентът на Украйна Петро Порошенко се подписа под указ за въвеждане на военно положение, съобщава ТАСС. Мярката влиза в сила от 15,00 часа московско време на 26 ноември до 15,00 часа на 25 януари 2019 г. На Генералния щаб е наредено да организира частична мобилизация.

Решението е във връзка с възникналото вчера напрежение между Москва и Киев. Русия иззе украински кораби в Черно море

По-рано Порошенко и Съветът за национална сигурност и отбрана на Украйна подкрепиха решение за въвеждане на военно положение в страната за период от 60 дни.

Решението трябва да бъде потвърдено от Върховната рада. Порошенко призова Русия незабавно да освободи задържаните украински моряци и иззетите кораби до Крим.

Според украинските ВМС шестима моряци са ранени след откриване на стрелба от руската брегова охрана по три украински кораба до Керченския проток

Свикани са извънредни срещи на НАТО и Съветът за сигурност на ООН. Постоянният съвет на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа ще проведе специална сесия във Виена, за да обсъди „агресията на Русия срещу Украйна“.

Руското външно министерство обвини Украйна в умишлена провокация с цел установяване на претекст за нови санкции срещу Москва. Министерството на външните работи на Русия обвини Украйна, че е координирала със САЩ и ЕС „планирана провокация“ за налагане на нови санкции срещу Москва.

Кремъл твърди, че действията на Русия са в съответствие с международното право заради незаконно навлизане на корабите в руски териториални води

Председателят на Европейския съвет Доналд Туск написа в „Туитър“, че е обсъдил ситуацията с украинския президент Петро Порошенко.

„Осъждам руското използване на сила в Азовско море. Руските власти трябва да предадат украинските моряци и кораби и да се въздържат от допълнителни провокации“, призова той. „Европа ще остане единна в подкрепа на Украйна“, подчерта Туск.

news.bg

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви

18 − three =