Краят на света

ІІ Част
От зараждането на живота на Земята преди около 4,54 млрд. години уязвимите видове винаги са съществували в сянката на унищожението. Изчезването на видовете е нещо напълно естествено – 99% от всички 4 млрд. форми на живот, за които са смята, че са еволюирали оттогава, вече са измрели. Поне едно от тези масови измирания е било причинено от някакво апокалиптично събитие. Динозаврите, заедно с повече от половината от останалите видове, са били ликвидирани преди 65 млн. години, след като астероид с диаметър 10 км се разбил някъде в полуостров Юкатан. Краят на света може да дойде и от рязка промяна в климата или масивно вулканично изригване.

Космическите заплахи за живота на Земята също винаги са ни съпътствали – сблъсъкът на нашата галактика – Млечния път – с най-близката друга галактика – Андромеда, например, или появяването на черна дупка. В действителност обаче може да се окаже, че най-големите рискове за човечеството произлизат от нашите собствени действия – климатичните промени, замърсяването, изчерпването на природните ресурси, ядрените оръжия или – нещо друго.

Според песимистите, светът ще се сгромоляса рязко – с гръм и трясък. Или ще върви към гибелта си бавно и дълго време. Според оптимистите пък, човечеството ще преодолее трудностите и ще оцелее в този си вид или – под друга форма.
Предлагаме ви множество от възможни сценарии на развитие на човечеството или на независещи от човека изменения на Земята или във Вселената, които биха могли да сложат край на нашата цивилизация.

16. Нова ледена епоха
Това може да се случи при евентуално намаляване на слънчевата активност. Достатъчно е тя да намалее и само с 1%. Една нова Ледена епоха ще има сериозно въздействие върху цивилизацията, защото обширни територии на континентите Северна Америка, Европа и Азия може да станат необитаеми. Все още ще бъде възможно да се живее в тропическите региони, но там пък може да има загуба на влажност и на водни ресурси.

17. Демографски взрив на световното население, селскостопанска криза и невъзможност то да бъде изхранвано
През ХХ и XXI век станахме свидетели на бързо нарастване на човешката популация, поради развитието на медицината и подобряване на медицинските условия в света. А също – и заради огромно увеличение в производителността в селското стопанство. Между 1950 и 1984 г. световното производство на зърно е нараснало с 250%. Така стана възможно производството на храни да бъде в крак с прираста на населението в световен мащаб и да поддръжка този постоянен прираст.

Според редица учени, предстоящата криза в селското стопанство ще започне да се усеща след 2020 г., а през 2050 г. резултатите от нея ще бъдат отчайващи. Учените твърдят, че през следващите десетилетия цената на хранителните стоки и на питейната вода ще започнат да се покачват спираловидно. Предстоят световен глад и световна жажда, каквито историята не познава. Ако пшеницата заболее от различни болести, освен кризата в добивите, ще има криза и в производството на храни, базирани на нея. Ще последва намаляването и поскъпването на други хранителни продукти.

18. Изригване на супервулкани
Живеем върху огнена топка, покрита с тънка кора. Изригването на супервулкани би могло да доведе до премного жертви и ужасни разрушения, последвани от вулканична зима или – най-малкото – до години без летен сезон. Вулканичната дейност би могла да доведе и до нови природни бедствия като земетресения и огромни вълни цунами. Все още науката не е създала стратегии за предотвратяване на изригване на супервулкани.

19. Сблъсък на галактиката Андромеда е с нашата галактика – Млечния път
Сблъсъкът и възможното сливане на двете галактики би могло да измени орбитата на цялата Слънчева система, предизвиквайки възможността нашата планета да стане необитаема.

20. Извънземни превземат Земята
Все още нашите учени не са открили извънземен разум. Може би извънземните не съществуват и ние сме сами във Вселената. Фактът, че независимо от усилията да бъдат регистрирани следи (сигнали, съобщения и др.) от други цивилизации, досега не са установени техни прояви, вероятно означава, че извънземни цивилизации просто няма. Или пък извънземните живеят твърде далеч от нас и им трябва много време, за да достигнат до нашата планета. Може би извънземните имат твърде кратък живот. А може и да са измрели, докато очакваме да ни се обадят. Или нивото им на технологично развитие е нищожно. Или ние се намираме в техен резерват, а те ни изучават мълчаливо, без да се намесват в развитието ни и криейки от нас съществуването си.

Бъдещето ще покаже коя хипотеза е вярната. Търсенето на извънземен разум прилича на търсене на игла в купа сено, без да заем как точно изглежда иглата. Или – на търсене на черна котка в тъмна стая, в отсъствие на самата котка.

21. Изчезване на насекомите, опрашващи растенията, колапс на екосистемите
Намаляване или изчезване на насекомите, опрашващи растенията, ще доведе до загубата на много растения, сред които – и на голям брой земеделски култури. Ще настъпят недохранване и глад. Биоразнообразието на нашата планета стремглаво намалява. По 30 000 видове изчезват всяка година.
Животът на всеки един организъм на планетата е неразривно преплетен с живота на другите. За да улесним живота си, ние тук и сега, ние изсичаме и изгаряме горите, замърсяваме околната среда със синтетични материали, транспортиране организми от оригиналните им екосистеми в други… Последиците от екологичен катаклизъм са непредсказуеми.

22. Инфекциозни болести и пандемии
Инфекциозните болести са опустошавали човечеството през цялата му история. Чумата е убила почти половината от хората във всеки един от регионите, в които е бушувала. Маларията, проказата, туберкулозата, холерата, хепатитът, СПИН-ът и други болести като атипичната пневмония, птичия и свинския грип, едрата и дребната шарка, вирусът Ебола и други продължават да опустошават света днес.
Възможно е една такава болест (или – няколко такива болести) да унищожи цялото население на Земята. Военните продължават да създават нови и нови биологични оръжия. В една бъдеща война те биха могли да изпуснат от контрол някое такова оръжие и микробите биха могли да унищожат световното население, преди то да намери лечение за новата болест.

23. Негативни генетични изменения на човечеството или ерозия на теломерите
Негативни генетични изменения или смаляване на теломерите (Теломерите са защитните „капачки” на хромозомите.) може да направят хората по-податливи на болести на напредналата възраст като рак, диабет тип 2, артериална хипертония, атеросклероза, инфаркт, инсулт, болестта на Алцхаймер, старческа деменция… Някои учени обясняват изчезването на неандерталците именно с ерозия на теломерите. От друга страна, възможно е част от човечеството да се превърне в мутанти, които да избият останалата част от хората.

24. Психични разстройства на личността
Поради дистрес човечеството може да заболее от различни психични разстройства – тревожност, различни фобии, депресия, шизофрения, хипохондрия и др.

25. Тероризъм
Днес е лесно група отмъстители да се сдобие с необходимите материали и технологии за създаването на оръжия за масово унищожение. Терористите предпочитат химическото и биологическото оръжие, но не биха се двоумили да използват и ядрено, ако им попадне. Най-вероятно биха използвали някоя позабравена болест, например – чумата, антракса или едрата шарка. Или – някой отровен газ. Терористи биха могли да препрограмират роботите така, че те да унищожат човечеството.

26. Бъдещето на Слънцето
Въпреки че няма да сме живи в този момент, за да го наблюдаваме, след около 5 милиарда години нашето Слънце ще се превърне в червен гигант, а горещината му ще разтопи земната кора и ще свари водата в океаните, моретата, езерата и реките. Говорете за глобалното затопляне! Говорете за SPF 1000! Обемът на Слънцето ще нарасне дотолкова, че то ще погълне всички планети от земната група (Меркурий, Венера, Земя и Марс) заедно със спътниците им (Луна, Деймос и Фобос). Да се надяваме, че дотогава щe сме колонизирали други обитаеми слънчеви системи!

27. Божествена намеса
Въпреки липсата на научни доказателства, тази теория се подкрепя от множество религиозни текстове – на юдеизма, християнството и исляма, например. Всички религии имат подобна история: божествена сила ще се намеси в света, за да донесе края на нашата история и да наложи нов морален ред. Справедливостта ще възтържествува, злите ще бъдат наказани в ада, а добрите ще заживеят в рая. Затова свещените текстове препоръчват да живеем праведно.

Дори и атеистите, които не вярват в това, има защо да се притесняват. Някои религиозни секти принуждават своите последователи да пристъпят към избиване на собствените си семейства и след това да се самоубият групово. А други секти се опитват да ускорят края на света. Един пример: японската секта Аум Шинри кьоо пусна нервнопаралитичния газ зарин в станция на токийското метро през 1995 г., убивайки 12 д. и ранявайки над 5000 д. Представете си какво би се случило, ако други такива групи се сдобият с по-мощни оръжия за масово поразяване!

28. Облак космически прах
Ако Слънчевата система премине през космически облак прах, това би довело до глобална промяна на климата.

29. Рязко препозициониране на оста на въртенето на Земята
Такова нещо може да бъде причинено от изключително мощни геоложки и/или космически фактори. Ако това се случи внезапно (а не – бавно, в рамките на един много продължителен период), ще генерира огромно множество земетресения, вулканични изригвания, мегацунами, мегациклони по целия свят.

Неделин Бояджиев

http://www.beinsadouno.com

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви