Най-успешният състезател по плувен маратон в света Петър Стойчев направи фантастично поредно плуване. Той стана първи в пилотния плувен маратон на Антарктида. Дистанцията беше 1000 метра. Състезанието се проведе близо до остров Тринити, а постижението на Стойчев е историческо.

Българинът набра голяма преднина и си позволи в последните метри да смени стила от кроул в бътерфлай. Българинът преплува дистанцията за 11:08.38 минути

„Това е една от най-големите ми победи в цялата кариера. Само на Антарктида не бях плувал, а сега вече съм първият победител в маратонско плуване на Седмия континент”, каза след финала Стойчев.

Той разкри още, че не е искал да рискува и нещата да се решават в последния момент. „Не исках да рискувам и да се решат нещата в последния момент. За това си казах, че трябва да бъда силен и бърз от първата секунда. Накрая и малко шоу им направих като видях, че съм напред с разлика, реших последните метри да ги финиширам на бътерфлай за радост на хората на кораба”.

В ледената надпревара участваха 15 плувци от 9 държави. Всички те мериха сили при температура на въздуха около минус 2 градуса, а на водата минус 0.8 градуса по Целзий

При жените победителка стана Виктория Мори от Аржентина с 12:09.31 минути.

Петър Стойчев е роден е на 24 октомври 1976 г. в Момчилград. Започва да тренира  плуване на 6-годишна възраст в град Смолян, под ръководството на първите си треньори Евелина Георгиева и Огнян Георгиев.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви