Ключова среща се провежда днес относно процеса по излизането на Великобритания от Европейския съюз. В Брюксел ще се съберат лидерите на страните-членки, които трябва да одобрят споразумението за Брекзит, договорено по-рано от преговарящите страни.

То включва и отношенията между Лондон и Брюксел по време на преходния период, който предвижда безвизов режим на граждани на ЕС и заплащане на вноската на Великобритания за членство в Съюза

България ще бъде представлявана от премиера Бойко Борисов. Вчера се проведе поредна среща между британския премиер Тереза Мей, председателя на Европейския съвет Доналд Туск и председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер.

Целта бе окончателно изглаждане на различията. Преди това Мей и испанският ѝ колега Педро Санчес договориха един от спорните въпроси – Гибралтар. Това навлече на Мей обвинения в предателство в страната ѝ, въпреки декларациите, че го счита за британски.

Споразумението за Брекзит в този вид вероятно ще бъде одобрено от евролидерите, но едва ли ще мине в британския парламент

Гласуването ще се проведе в началото на декември. Опозицията, включително ирландската и шотландска национални партии, вече обявиха, че ще гласуват против.

Позицията на Мей за „мек“ Брекзит вече коства няколко министерски оставки. Вероятен сценарий бе и напускането на Лондон без споразумение.  Мей на няколко пъти отхвърли призивите на опозицията и бизнеса за нов референдум за членство, като изтъкна, че волята на избирателите трябва да бъде уважена.

„Брекзит означава Брекзит“, отсече тя. Официално Лондон напуска ЕС през март 2019 година.

news.bg

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви