Енергийната и информационна сигурност сред най-дискутираните теми на форума на предприемачи ГЕРБ

0
41

„С 30% ще се намали цената на газта, ако започне промишлен добив от собствени находища в българската акватория на Черно море.“, заяви зам.-министърът на енергетиката Жечо Станков по време на III Национален форум на ПП ГЕРБ, провеждащ се този уикенд в Поморие.

Държавата работи усилено за диверсификация на газовото снабдяване, което ще осигури енергийна независимост. Най-доброто решение е експлоатация на собствени находища, а геоложките проучвания в Черно море към момента дават повод за оптимистични очаквания

На форума бяха коментирани връзките между предприемачите и електроразпределителните компании. Според Жечо Станков, когато предприятията в енергетиката правят големи инвестиции, те се отразяват пряко и косвено на всички участници в бизнеса в страната.

Преди дни започна изграждането на електропровода „Бургас“ – „Добруджа“, който трябва да бъде завършен до 2020 г. с дължина 80 км. Проектът е от изключителна важност както за цялото Южното Черноморие, така и за увеличаване обмена на електроенергия между България и съседните държави.

Зам.-министър Станков препоръча на предприемачите да следят страницата на Българска независима Енергийна Борса, за да оптимизират разходите си за енергия

Друг начин за това е въвеждането на мерки за енергийна ефективност, за които са предвидени средства в няколко програми, отварящи в следващите месеци. Бургазлията Жечо Станков бе сред най-атрактивните лектори на форума заедно с малката си дъщеря, която седеше неотлъчно до него.

Интересът на нискотарифните компании към Летище София е огромен. Много от големите европейските оператори се обръщат с въпроси и затова удължихме периода за подаване на оферти в процедурата за концесия до 29 януари“- това подчерта министърът на транспорта, информационните технологии и съобщения Росен Желязков.

Пред предприемачите той акцентира върху важността за развитие на транспортните връзки в страната и правилното формулиране на българския интерес в стратегията за следващия програмен период на Европейския съюз

Министър Желязков говори за приетия наскоро Закон за киберсигурността, чрез който се транспонират най-новите директиви от европейското законодателство в сектора. Целта е да се въведе норми за защита на публичните информационни услуги. Законът за киберсигурността дава институционалната опора и установява конкретни мерки за устойчивост на информационната система в страната.

Остави отговор

Please enter your comment!
Please enter your name here