Днес е Международният ден за борба с насилието над жени. По данни, изнесени в медиите, за 10 месеца у нас са убити 28 жени и 3 деца. Това са невинни и безпомощни жертви на домашно насилие.

Статистика от международни организации потвърждава, че всяка четвърта и дори всяка трета жена в България е жертва на домашно насилие

Това са 1 милион българки, заяви в предаването „Тази неделя” по bTV Гергана Куцева от Български фонд за жените, който утре организира протест срещу насилието над жени.

„Профилите на насилниците и жертвите е много трудно да бъдат обяснени, защото противно на разпространените стереотипи, те не са свързани с образованието или с материалното положение на хората. Насилието е разпространено на всички нива”, изтъкна тя.

По думите ѝ 50% от момиченцата, които наблюдават насилие в дома си и живеят в ситуация на насилие, са склонни да се превърнат в жертви, както и момченцата да се превърнат в насилници

Ние настояваме да се работи за превенция на насилието, отбеляза Куцева. Според нея държавата не е поела цялостен ангажимент за справяне с проблема. Няма координационен механизъм, в който полиция, прокуратура, доставчици на социални услуги да се погрижат за жертвата, изброи тя.

Куцева беше категорична, че е необходимо разкриването на кризисни консултативни центрове.

btv.bg

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви