Окръжен съд – Бургас определи да бъде взета мярка за неотклонение „Задържане под стража“ спрямо обвиняемия Деян Д. С постановление от 23.11.2018 г. на разследващия орган, Деян Д. е привлечен за това, че на 20.11.2018 г., в гр. Бургас в условията на продължавано престъпление, разпространил чрез продажба и държал с цел разпространение високорискови наркотични вещества, а именно: метамфетамин с различни процентни чистоти с общо тегло 1,189 грама на обща стойност 29.73 лв.

Съдът счете, че макар и на сравнително ранен етап, до момента в хода на досъдебното производство са събрани доказателства, от които може да бъде изведено в достатъчна степен на достоверност обосновано предположение за авторството на деянието. Опасността обвиняемият да се укрие или да извърши престъпление, по мнение на настоящия състав на Окръжен съд – Бургас е реална.

Престъплението, за което е привлечен Деян Д. като обвиняем по настоящото дело, е наказуемо с „Лишаване от свобода“ от две до осем години и глоба от пет хиляди до двадесет хиляди лева, т.е. касае се за тежко умишлено престъпление.

Същевременно от справката за съдимост на обвиняемия е видно, че с присъда от 2008 г. на Районен съд – Бургас, Деян Д. е бил осъден на „Лишаване от свобода“ за срок от две години и три месеца, което да изтърпи при първоначален общ режим, за извършено през периода 30.10.2006 г. – 24.11.2006 г. тежко умишлено престъпление, като със същата присъда е било приведено в изпълнение и наложеното на обвиняемия наказание „Лишаване от свобода“ за срок от шест месеца на Районен съд – Карнобат, при общ режим на изтърпяването му.

Тези данни обосновават наличието на презумпцията за той да извърши друго тежко умишлено престъпление. Според съдебната инстанция предходните осъждания на Деян Д. сочат на по-висока лична опасност на обвиняемия.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви