Южнокорейски религиозен лидер беше осъден за многократното изнасилване на осем жени, негови последователки и ще влезе в затвора за 15 години. Жените са вярвали, че той е Бог.

Жертвите на пастор Лий Джа Рок „не са били в състояние да устоят, тъй като са били под абсолютната религиозна власт на обвиняемия“, каза съдия Чун Мун пред централния окръжен съд в Сеул

Религиозната посветеност е широко разпространена в технологично развитата Южна Корея, като 44% от хората се идентифицират като вярващи.

Повечето принадлежат към традиционните църкви, които натрупват богатство и влияние с десетки хиляди последователи, даряващи до 10% от доходите си.

Но сектите също са широко разпространени – експертите казват, че около 60 души в страната твърдят, че са пророци – някои от тях са замесени в измами, промиване на мозъци, принуда и друго поведение, свързано с култове по целия свят

Лий е създател на протестантската Централна църква „Манмин“ в Гуро, някога бедна част на Сеул. С едва 12 последователи през 1982 г., сега тя има 130 000 членове, с аудитория, пълна с известни личности, разширяваща се структура и уеб сайт, обещаващ чудеса и лекове.

Но три от последователките на Лий излязоха с публични изявления по-рано тази година, тъй като Южна Корея бе залята от вълната #MeToo. Те обвиниха пастора, че е призовавал всяка една от тях в апартамент и ги е изнасилвал.

„Не успях да го спра“, твърди една от обвинителките по южнокорейска телевизия. „Той беше повече от цар, той беше Бог“, добавя жената, която от детството си е член на църквата

Осем жени подадоха жалби и съдът установи, че Лий ги е изнасилвал и е наказвал „десетки пъти“ за дълъг период от време.

„Чрез своите проповеди обвиняемият непряко или пряко е насаждал, че той е Светия дух“, каза съдията. Жертвите са го смятали за „божествено същество, което притежава божествена сила“.

vesti.bg

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви

15 − one =