Палец нагоре означавало

Огромната част от нас възприемат тези жестове грешно. Вероятно на всички е известно, че жестовете със свит юмрук и палец водят началото си от гладиаторските битки в древния Рим. И че по този начин тълпите зрители са решавали съдбата на гладиаторите по време на боевете на арените из Империята.

Палец нагоре – да живее, палец надолу – да умре.

Ако и вие тълкувате жеста по същия начин, грешите и ето защо.

Палец надолу означава “мечове долу”, което пък ще рече, че зрителите са харесали победеният на арената гладиатор. И смятат, че жив за тях е по-ценен, отколкото да се насладят на гледката как умира.

Погрешното убеждението, че “палец нагоре” и “палец надолу” означават съответно одобрение или неодобрение, започва да се наслагва в общественото съзнание чрез картината на Жан-Леон Жером “Pollice Verso”. Тя е рисувана през 1872 година. Жестът с насочен надолу палец (pollice verso или verso pollice) публиката през XIX век тълкува като знак за неодобрение, “не ми харесва”.

Всъщност, художникът едва ли е имал намерение да насажда такова значение на жеста. Тъй като името на картината ‘pollice verso’ означава просто “завъртян палец”. Така или иначе,

жестът на весталките от платното на Жером,

които посочват на гладиатора-мурмилон, че противникът, повален на арената, трябва да бъде пощаден, е възприет от масовата публика в обратния му вариант – „да умре“. И така започва да се отъждествява като знак за неодобрение.

Платното става много популярно. И за съжаление, грешката в изобразените жестове, която художникът е допуснал без умисъл, утвърждава в обществото погрешното разбиране за жеста. По-лошото е, че киноиндустрията и Холивуд в частност, също се превръщат в част от затвърждаването на грешката.

След излизането на екран на филма на Ридли Скот “Гладиатор”, специалистите дори твърдят, че туризма в Рим се е променил. Най-голямата атракция за туристите вече е Колизея.

Там мъже, облечени като гладиатори, предлагат на всеки възможността да се снима с тях. Самата картина на Жером е оказала огромно влияние върху филма “Гладиатор”. Преди да прочете сценария, продуцентите показват на Ридли Скот репродукция на “Pollice verso”. И ето какво казва той: “Картината ми показа Римската империя в цялото ѝ величие и порочност. Веднага всичко ми стана ясно и това много ме разтърси”.

Преди Жан-Леон Жером да нарисува платното си, учените са поддържали тезата, че сочещият надолу палец за римляните е означавал, че беззащитния и победен гладиатор следва да бъде пощаден, а не убит.

Жестът е имал смисъла на “свали меча си”.

В превод от 1601 година на Плиний насоченият надолу палец е жест на “одобрение” или “снизхождение”. В превода на Джон Драйдън на “Сатири”, Ювенал * казва, че насоченият назад, а не надолу палец е знака, означаващ смърт за победения.

До това “гласуване” се стигало, когато гладиатор на арената се окаже повален или сериозно ранен. Тогава се намесва съдия или организаторът на боевете и негово е задължението да определи дали човекът трябва да живее или умре – в зависимост от това, колко добре се е представил в боя и е успял да спечели или не одобрението на публиката.

Точно както в съвременните шоу програми, търсещи “таланти”, съдията вземал под внимание на страстите на тълпата; съобразявал се дали ръкопляскат, окуражават с възгласи и сочат с палците си надолу, за да поискат пощада за любимеца си, оказал се на губещата страна. В противен случай, ако палците на зрителите сочат нагоре, това означава, че за победения няма пощада и следва да загине.

Някои учени са на мнение, че сочещ нагоре палец (това, което използвате в социалните мрежи като знак за “харесвам”), подканя победилия гладиатор да забие меча си право нагоре в сърцето на противника.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви