Той се превърна в герой за хората от Ливада. Преди година наводнение потопи селото, разруши десетки домове и отне човешки животи.

Бедствието не сломи Пламен Карашев и приятелите му да протегнат ръка на най-пострадалите. За постъпката си младият бургазлия получи десетки награди като „Смело сърце”, „Достоен българин”, „Личност на годината”, но избра да остане в страни от светлината на прожекторите.

Той иска да изгради паметник, символ на зверското клане преди Освобождението в Българово. Това е история за завръщането към корените, но и разказ за забравата.

„Вярата в днешно време, а и в миналото, крепи човека”, споделя Пламен.

В наши дни той се връща към корените си. Иска да разкаже за рода си, за думите, за делата и за дирята, която иска да остави. Той е непознатият родолюбец. Разказва за семейния спомен от едно зверско клане. 4 февруари 1878 година дни преди Освобождението. Историята ранява село Българово и оставя белег, който времето не може да изтрие.

„Съпротивата била ожесточена, а борбата на живот и смърт. Но башибозуците избиват всички християни”, разказва Пламен

Години по-късно прадядото на Пламен спасява иконите от разграбената църква, а дядо му Янко Карашев предава завета на внука си. Историците наричат зверствата “второто Баташко клане”. 119 години по-късно случайно в двора на храма са открити дълбоко заровените кости на предците от Българово.

За да не потъне в забрава пролятата кръв, Пламен иска да съгради паметник, за да запази спомена за 400-те посечени души и така да остави диря след себе си

Докато воюва тихо на фронта с природни бедствия и стихии, разбити човешки съдби и забравена история, Пламен прегръща и още една кауза – да помага на възрастни и деца, приковани към инвалидната количка. Защото смисълът идва, когато сам даваш смисъл на други.

NOVA

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви