Оралният секс е често практикуван от хората. Почти всеки човек, имащ интимни отношения, практикува подобен вид любов. Затова опасността от рак на гърлото грози почти всеки, като по-застрашени са мъжете. Лекарите предупреждават, че даже кондомът не е напълно сигурно средство против рак на гърлото, но намалява значително риска.

Ракът е една от най-опасните болести на човечеството. Все още няма 100% ефективен начин да се справим с него, тъй като няма гаранция, че онкологията няма да се появи отново. А неотдавна учените установиха, че има връзка между оралният секс и ракът на гърлото.

Учените смятат, че оралният секс увеличава вероятността от развитие на злокачествени тумори в гърлото.

Организаторите на изследването са анализирали статистиката за заболеваемостта. Оказало се, че от края на 90-те години броят на хората, които са развили рак на гърлото, се е увеличил със 135%. Най-често онкологията се диагностицира сред младото поколение.

Според учените по време на оралния секс може да се заразите с човешки папиломен вирус, което от своя страна увеличава риска от развитие на рак. Освен това, рискът се увеличава поради лоши навици, като тютюнопушенето.

Експертите съветват да откажете орален секс и незабавно да се консултират с лекар, ако са идентифицирани следните симптоми:

– язви в устната кухина, които не се излекуват повече от 3 седмици;

– затруднено преглъщане или дъвчене;

– периодична скованост на езика;

– бели или червени петна в устата;

– нарушения на речта.

Преди време жестока истина за връзката между оралния секс и ракът на гърлото бе потвърдена и от наши онколози. Най-голяма е вероятността да се получи през устата. В по-голяма опсаност обаче са мъжете, тъй като гениталите на жената пренасят по-лесно вируса.

Всъщност признаците за наличие на този вид рак са най-вече в гласа. Ако той отсъства или не е в нормално състояние в продължение на 10 или 15 дни, значи със сигурност не е наред нещо и има опасност от диагностициране именно на това заболяване. Честата кашлица също е сред симптомите за рак на гърлото.

Освен чрез HPV вируса, болестта може да бъде причинена от постоянна употреба на цигари и алкохол. Неслучайно много от пушачите и повечето алкохолици имат дрезгав глас, което е симптом за рак на гърлото. Предпоставка за заболяването е и лошата устна хигиена.

Почти всеки пациент, страдащ от този вид рак, има много зле поддържани зъби, като в доста от случаите пациентите даже почти нямат останали здрави зъби. Причината е, че голяма част от хората не мият зъбите си поне два пъти дневно и консумират много вредни за зъбите храни.

 

В 80% от случаите HPV сам изчезва, като човешката имунна система успява да се справи с него. Има обаче едно 20%, когато вирусът остава и по този начин се превръща в предпоставка за рак на гърлото.

Заболяването винаги е по-добре да се предотврати, отколкото мъките за преодоляване на последствията от него. Не трябва да забравяме превантивните мерки, така рискът от рак ще намалее.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви

4 + 8 =