Домовете са местата, където прекарваме най-много време от денонощието. Именно поради тази причина, редно е, мислейки за себе си и най-близките си, да си зададем въпроса дали нашият дом е подготвен за зимата?

Домовете ни през зимата

В последните години много често ставаме свидетели на екстремни температурни амплитуди в периода декември – февруари. Така, от слънчеви и безоблачни периоди, температурите могат да паднат с над 20°C и само в рамките на няколко дни да се наложи да се справяме с натрупалия сняг. Тежките атмосферни промени могат да имат особено негативно влияние върху нашите домове.

Фасадата, като участъкът, нагърбен с тежката задача да предпазва помещенията от външния климат, трябва да може да устоява на редица агресори, между които ниски температури, странични дъждове, снегонавявания, градушки, механични движения в основата и др. Едновременно с това, тя е отговорна и за поддържането на комфортния климат в помещенията.

До какво водят проблемите в една фасада?

Проблемите, съпътстващи една нефункционална фасада най-често биват три вида:

Нарушена енергийна ефективност

Фасада с нарушена функционалност или липса на топлоизолация вещае трудно поддържане на приятния климат в помещенията и далеч по-високи сметки за отопление. По-бързото изстиване на дома и невъзможността за задържане на генерираната енергия в помещенията прави тяхното обитаване далеч по-дискомфортно.

Нарушена структурна стабилност

С течение на времето фасадите стареят и стават по-податливи на напуквания, обезцветяване и други неприятни последици. Експлоатационните им характеристики се влошават допълнително от променливите атмосферни влияния и агресорите във външната среда като дъжд, сняг, слънце, градушки, индустриални газове, механични частици и т.н.

Комбинацията между наличието на микропукнатини във фасадата и честите дъждове водят до проникване на влага в основата и компрометиране на експлоатационните характеристики на вложените материали.

При фасади в региони с по-резки и осезаеми температурни амплитуди, проникналата влага често може да замръзне. Това предизвиква линейни разширения, които сами по себе си допълнително увреждат общото състояние и структурната стабилност на фасадата.

Риск от образуване на конденз

Един от най-сериозните проблеми, съпътстващи зле проектираните или остарели фасади, е повишеният риск от образуване на конденз. В ролята си на преграда между топлите помещения и студения въздух от външната среда, фасадата често се оказва неспособна да изведе парите извън конструкцията, което води до образуването на конденз по вътрешната страна на стената.

С течение на времето, това води до образуване на мухъл. Местата, в които се натрупва конденз, често могат да се някои от по-трудно забележимите зони като зад тапетите например. Това допълнително влошава проблема, тъй като ние и нашите близки ставаме обект на здравословни рискове, без дори да подозираме. Дори и да забележим наличието на подобен проблем обаче, справянето с него невинаги се оказва лесна задача.

profit.bg

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви