Американският министър на енергетиката Рик Пери обвини Русия, че тя разглежда доставките на енергоносители като средство за постигането на своите цели и заяви, че Москва трябва да прекрати да използва енергията като оръжие. Той заяви това в унгарската столица Будапеща.

„Не трябва да позволяваме повече на Кремъл да използва енергията като оръжие“, призова Пери. Той се обяви за диверсификация на източниците на доставка на енергоносители за Европа. „Русия използва проекта за тръбопровод „Северен поток-2“ и състоящият се от много отсечки тръбопровод „Турски поток“, за да се опита да укрепи своя контрол над Централна и Източна Европа“, заяви американският министър на енергетиката.

„САЩ се обявяват категорично срещу тези проекти и ние призоваваме Унгария да се присъедини към нас, за да ги отхвърли“, каза Рик Пери, цитиран от Ройтерс.

Министърът на енергетиката на САЩ е на обиколка в страните от Източна Европа. Администрацията на американския президент Доналд Тръмп през последните месеци активно призовава страните от ЕС да увеличат вноса на американски втечнен газ за сметка на доставките на руски тръбопроводен газ.

Рик Пери по-рано многократно е заявявал, че американският втечнен природен газ може да се превърне в допълнителен източник на диверсификация на доставките на „синьо гориво“ за ЕС. По данни на Европейската комисия втечненият газ от САЩ е с 30% по-скъп от руския тръбопроводен газ.

Проектът за газопровод „Турски поток“ трябва да свърже Русия и Турция по дъното на Черно море. В момента в много напреднал стадии е изграждането на две отсечки от него. Всяка от тях е с капацитет по 15,75 милиарда куб.м. газ.

Първата отсечка ще снабдява със „синьо гориво“ Турция. След нейното пускане в експлоатация България ще „изчезне“ от газовата карта на Европа и Балканите, защото основните количества газ, който ние транзитираме, са за Турция. Загубите за страната ни от спирането на транзита на руско „синьо гориво“ ще възлизат на около 200 милиона.

Втората отсечка е предназначена за снабдяването на държавите от Балканите и Централна Европа. Има два варианта за нейното продължаване от турската граница: 1. през Гърция за Южна Италия, който е все по-малко вероятен; 2. през България за Сърбия и Унгария – анализаторите наричат този проект и „мини Южен поток“, защото повтаря маршрута на спряния на 1 декември 2014 г. проект „Южен поток“, който беше заменен от „Турски поток“.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви

5 + 19 =