Зад вдигането на данъка за стари автомобили стои екологията, заради което принципът му е „замърсителят плаща“, както е в цяла Европа. Това коментира в сутрешния блок на БНТ кметът на Бургас Димитър Николов.

Той поясни, че таксата на по-старите автомобили ще се вдигне с между 2 и 13 лв. на годишна база, а за по-новите автомобили ще се намали

Идеята за въвеждането на този данък е на местната власт с идеята да се помогне на големите градове и да се мотивират собствениците на старите автомобили, които не се използват, да не се регистрират.

Всяка една община е ангажирана да въведе конкретни ставки спрямо местната специфика, обясни той. Общинските съвети ще определи размера им. Николов подчерта, че решението не е политически мотивирано

„Това са кметове, които са представители на всички политически сили в страната. Решението е взето единодушно от всички и темата се дискутира от години. Нашите опасения са, че следващите години България ще бъде залята от стари, дизелови автомобили втора ръка от Европа, които ще са сериозен замърсител„, каза още кметът.

Той цитира данни, че между 33-35% от замърсяването в градовете се дължи на автомобилния трафик

В община Бургас са регистрирани около 100 хил. автомобила, под около 40 хиляди влизат в тази категория. От тях, по наша информация, две трети се използват, а една трета не се използват по предназначение като автомобил. Някои се използват за запазване на паркомясто, част от тези автомибили се използват за склад. По-изгодно е да се плати годишният данък, защото тогава държавата няма да право да репатрира автомобил, за да освободи пространство„, поясни Николов.

Според него заради отстъпката за новите автомобили, в хазната ще влязат по-малко средства. Мерките за по-чисти градове включвали закупуване на нови, екологични автобуси, изгарждане на зелени пояси, почистване на улици.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви

one × three =