Споразумението за Брекзит, което касае проблемния въпрос за границата между Ирландия и Северна Ирландия, е било договорено между Лондон и Брюксел и ще бъде разгледано на заседанието на британското правителство днес в 14 часа местно време. Новината беше потвърдена от кабинета на Тереза Мей. Засега официална реакция на Брюксел няма, но се очаква днес посланиците на страните членки от ЕС да имат среща по темата.

Споразумението предвижда цялото Обединено кралство да остане временно в митническия съюз, така че да няма нужда от митнически контрол на стоките и гражданите на границата между Северна Ирландия и Ирландия. Северна Ирландия ще трябва да спазва и правилата на единния пазар на ЕС. Решението ще действа временно, а в дългосрочен план трябва да бъде договорено споразумение за свободна търговия между ЕС и Великобритания.

Лидерът на британската Лейбъристка партия Джеренми Корбин коментира, че сделката няма да бъде добра за страната. Бившият британски външен министър Борис Джонсън заяви, че споразумението ще превърне Великобритания в колония на Европейския съюз.

Борис Джонсън, бивш външен министър на Великобритания: От демократична гледна точка, няма как да подкрепя това споразумение. Не мисля, че и останалите партии ще го направят. Никой, който вярва, че страната ни трябва да бъде политически и икономически независима, не би го направил. Ако ме попитате дали ще гласувам „против“, отговорът е да.

Брюксел засега се въздържа от официален коментар за сделката. Според дипломатически източник на техническо ниво споразумението е договорено, но все още няма политическа оценка от Лондон и Брюксел. Днес посланиците на страните от Европейския съюз се събират на среща, на която ще получат повече информация от главния преговарящ Мишел Барние.

Ако споразумението бъде официално потвърдено от Брюксел и Лондон, в края на ноември в Брюксел ще има извънредна среща на лидерите от ЕС, посветена изцяло на Брекзит.

БНТ

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви