рак

Ракът е модерна, създадена от човека болест, причинявана от фактори на околната среда като замърсяване и неправилно хранене, твърди изследване на учени от Университета на Манчестър, съобщава Physorg.

Проучването на тленни останки и писмени сведения от древен Египет и Гърция, както и от по-ранни периоди,  извършени от Центъра за Биомедицинска египтология в Манчестър е публикувано в сп. „Нейчър”. То включва първата хистологична диагноза на рак в египетска мумия.

Намирането на само един случай на болестта при изследването на стотици египетски мумии, като се има предвид и много рядкото й споменаване в писмените източници, показва, че

ракът е бил изключително рядко срещан в древността.

Заболяването фактически започва настъплението си след началото индустриалната революция, особено ракът при децата. Това доказва, че надигането на рака не се дължи само на увеличената продължителност на живота.

По данни на Световната здравна организация днес онкологичните заболявания са на второ място сред причините за смърт в световен мащаб. Въпреки че е много разпространен, около рака продължават да битуват митове, които в повечето случаи не отговарят на истината. Кои са най-популярни сред тях:

Мит 1: Щом водя здравословен начин на живот, няма да се разболея от рак

Здравословният начин на живот безспорно намалява риска от онкологични заболявания, но не може съвсем да го изключи. Ежедневно под въздействието на външната среда всяка клетка на човешкия организъм получава някакви увреждания, които след това се възстановяват с помощта на вътрешни механизми. При някои хора тези механизми функционират по-лошо. На този фон неконтролируемото делене на клетките, което е типично за рака, започва по-активно.

И това, което хората ядат и пият, се отразява доста незначително върху този процес.

Това не означава, че можем всичко да си позволим. Все пак нездравословният живот сериозно понижава имунитета и води до проблеми, които могат да станат причина за появата на онкологично заболяване.

Мит 2: В моето семейство никой не е боледувал от рак, значи няма риск и за мен

Първо трябва да си спомним, че не всеки рак е наследствен, повечето възникват под въздействието на външната среда. Но и сред наследствените онкологични заболявания има случаи, когато се появяват при пациенти без семейна предразположеност. Това е възможно, ако мутацията, предизвикала заболяването, за първи път се проявява при този пациент, или е „скрито“ наследена, без да се е проявявала до момента.

Мит 3: Редовно ходя на медицински прегледи, така че няма страшно

За съжаление не всички профилактични прегледи са насочени към откриване на рак. Методите са различни за отделните заболявания, както и съвременните технологии.

Това не означава, че трябва са откажем от редовните прегледи, но не бива да разчитаме на тях на 100%.

Особено ако имаме наследствена предразположеност и се намираме в рисковата група. Просто трябва да се консултираме с лекар какви точно изследвания е необходимо да си направим.

Мит 4: Даже да знам, че съм предразположен към рак, нищо не мога да направя

Предупреден, значи въоръжен. Знаейки за наследствения риск, който го заплашва, човек може да коригира начина си на живот така, че да сведе опасността до минимум.

Колкото по-рано се установи заболяването, толкова по-големи са шансовете за излекуването му.

Мит 5: Ракът не се лекува, по-добре да не се интересувам от него

Днес много онкологични заболявания на различни органи успешно се лекуват. Съвременните онколози вече имат доста богат опит и могат успешно да реагират на различни ситуации и да се справят с различни варианти при протичане на заболяването. А и медиците вече разполагат с огромен арсенал от средства, с чиято помощ могат успешно да лекуват рака – химиотерапия, имунотерапия, лъчетерапия и т.н. Фармацията също не стои на едно място –

новите препарати са много по-силни и по-ефективни.

Не са единици случаите на пълно излекуване, но най-важният фактор, определящ прогнозата за пациента, е стадият, в който е била установена диагнозата и е започнало лечението.
Не са единици случаите на пълно излекуване, но най-важният фактор, определящ прогнозата за пациента, е стадият, в който е била установена диагнозата и е започнало лечението.
Източник: http://www.jivotatdnes.bg

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви