Над 40 са вече загиналите при пожарите в Калифорния

0
31

Най-малко 42-ма са загиналите при последните пожари в американския щат Калифорния, предадоха световните информационни агенции.

Те са открити в колите им, под руините на къщите им, под паднали дървета, блокирани при търсенето на спасение. Вероятно обаче броят на жертвите ще се увеличи, тъй като много хора се издирват

Стотици се включиха в спасителните екипи. Властите признаха бедствието като наистина тежко.  Засегнати са северната и южна части на щата.

Град Парадайс и околният район понесоха основният удар от огнения ад, който започна в близката гора в четвъртък. Стихията засегна и популярния курортен град Малибу.

Пожарът се изравнява с най-смъртоносния горски пожар в историята на Калифорния – бедствието през 1933 г. в парка Грифит в Лос Анджелис.

Около 250 хил. души са били принудени да напуснат домовете си, за да избегнат три големи пожара в щата

Със засилването на ветровете, заплашващи да разпространят пламъците, губернаторът на щата Джери Браун призова президента Доналд Тръмп да обяви извънредно положение – стъпка, която ще помогне за събирането на повече федерални средства от извънредните фондове.

Молбата идва ден след като Тръмп заплаши да намали финансирането за Калифорния, хвърляйки вината за пожарите върху лошото управление на горите.

btv.bg

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here