Ekaterina Kaprova

„Засрамете си суратя!“
„Суратя си е мой, ако искам, ще го засрамя!“

Това са реплики на опоненти в Първото народно събрание след Освобождението. Сетих се за тях сега, когато целият народ скандира „Засрамете си суратя!“, обаче се оказва, че онези са гьон сурат и не щат да го засрамят. Този, дето най-трябва да го направи баш така се изказа “ Суратя си е мой, ако искам, ще го засрамя! Ама няма за какво. Истината казвам –

вие сте кресливи жени без работа.“

За децата изобщо няма да споменавам, че ми става гадно.

От няколко дни си мисля за протестите и днес, като гледах един физкултурник с ранг на зам.председател на най-голямата партия, направо ми изскочи –

гьон сурат.

Така казваше баба ми на някой нахален, дебелокож човек, който не изпитва чувство на неудобство, притеснение или вина, в каквато и ситуация да се намира. „БСП, вика, организират протестите. БСП и ония, дето не влязоха в Парламента / аз се сетих за СДС /“. Значи сини и червени се обединиха, начело с президента, за да свалят правителството. Обаче то имало 4-годишен мандат и щяло да си го изкара. Този път.

Два пъти уличната демокрация сваля същото това управление. Защото

слугува на отделни личности и лобира за отделни компании.

От симпатия, смятам аз. Не за пари. Така, от симпатия и заради високия му професионализъм, сега управляващите приеха медийният закон на Пеевски. За това много не се говори, но е факт, че този неслучил се шеф на ДАНС, сега си е купил доста медии. Главно, за да ги затвори след това.

После решиха да направят добро на дистрибуторите на нови и скъпи автомобили. Сякаш като вдигнат данъка на старите, хората ще хукнат да си купуват нови. Ама били по-предпазващи околната среда.

Хубаво, а пари откъде?

На кого да станат лобисти хората, за да си позволят кола за 50-60 хил.лв. И какво ще ги правят старите? А, сетих се! Има лобисти и на фирмите за изкупуване на старо желязо.

Застрахователите и те трябва да се подкрепят. Че щели да фалират, милите. Те пък направо си заплашиха, че ще ни вдигнат Гражданска отговорност до 1000 лв / днес вече станаха 500 / защото трябвало да плащат на много хора обезщетения при смърт на пътя. И щели да фалират. Ако купуваш кола, с която някой е катастрофирал – плащаш. Ако ти самият си катастрофирал – плащаш повече. А роднините на загиналите трябва да докажат колко страдат, за да им платят някой лев.

Не ли гьонсуратлък, а?

Държавата няма пари за пенсии. Обаче депутатите си вдигат заплатите, защото нарастнала средната работна заплата. И за сребърния фонд, изхарчен за магистрали, които пак плачат за ремонт, не се говори. Обещанията за връщане се забравят. Така де, това беше миналият мандат.

Сега хората протестират.

За каквото се сетите и срещу всеки с власт.

Докато онези се ритат по кокалчетата и се държат като в детската градина: Моля, другарко, пък президента ми изяде кифлата!, обикновените хора палят свещи да е мека зимата. Защото увеличиха и цената на тока. Защото и на енергийните дружества трябва да се помага.

Защото, видиш ли, плащаме най-ниските цени на тока, на горивата, на винетките в Европа и трябва да ги стигаме.

С каруцата ли? Със 120 евро пенсия и 250 евро заплата. Просто не знам откъде българите все още вадят пари, за да си плащат всички сметки и да оцеляват. И най-малкото, което могат да поискат от управляващите е да се извинят. Поне.

Засрамете си суратя, дами и господа! Наглият сурат.

Екатерина Капрова

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви