Не мисля, че круизните кораби отбягват Черно море заради многото военни учения. Такива има в Средиземно море, а там круизи много. Това заяви капитан II ранг Франк Магински на брифинг, относно българо-румънското противоминно учение „Посейдон 2018″, домакин на което е Бургас.

Той поясни, че круизните кораби оперирали много добре с бойните такива, защото често пъти туристите, когато видели военен кораб в близост до тях, се превръщал в атракция

Всяка круизна компания разбира, че присъствието на военни кораби е полезна за тях, защото им осигурява сигурност„, каза още капитанът.

Капитан I ранг Ваньо Мусински, зам.-командир на Флотилия „Бойни и спомагателни кораби“, подкрепи изцяло колегата си. Той допълни още, че всяка една от Черноморските държави имала военно корабоплаване, което не пречило на търговските кораби.

Специално нашето учение е за обследвана на морското дъно за морски мини. В миналото при военни действия са били изхвърляни множество такива. Всяка година по няколко пъти военноморските сили откриват мини и ги обезопасяват.Така още веднъж гарантираме безопасността на корабите в Черно море„, сподели той

Припомняме, че в учението „Посейдон 2018″ участват фрегати, миночистачи и противоминни кораби от Турция, Германия, Гърция и Испания. Корабите са акостирали в района на Морска гара – Бургас и бяха отворени за посещение. Учението е планово и ще се ръководи съгласно процедурите на НАТО.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви

two × 2 =