Бургаски шофьори се организират отново за протест срещу високите цени на горивата. Той ще започне в неделя от 11.00 часа. Участниците в протеста ще се съберат на паркинга на „Метро“. Оттук ще започне тяхното шествие, което ще премине по централните улици на града.

Очаква се за протеста в Бургас да пристигнат и шофьори от съседни градове и области. Шествия ще има и в други градове на страната.

Организаторите са категорични, че протестите няма да спрат, ако не се предприемат мерки срещу монополистите. Те настояват да се въведе постоянен мониторинг на сектора.

В същото време Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) за пореден път ще проверява пазара на горива, като ще прави отново секторен анализ на производството и продажбите на бензин и дизел.

Антимонополният орган съобщи, че се е самосезирал „след серия публикации в медиите за повсеместно увеличаване на цената на автомобилните горива за крайни потребители в редица градове на България“. Комисията отдели специално внимание и на сигнал, че „цената на горивото на бензиностанция в гр. Велико Търново е съществено по-висока от тази на другите бензиностанции от същата верига в останалата част на страната“.

От медиите КЗК е установила, че увеличение на цените се наблюдава в Пазарджик, Пловдив, Хасково, Бургас и в част от градовете в Северна и Северозападна България – Враца, Видин, Монтана, Велико Търново и др., и че съществуват големи различия в цените на бензиностанции от една и съща верига в отделните региони и дори в зависимост от разположението на обекта.

„Освен това в голяма част от статиите се коментира, че бензиностанциите в някои градове в България продават гориво на цени, които са доста по-високи от средноевропейските“, пише в съобщението на КЗК до медиите.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви

4 × five =