Община Бургас е готова за посрещане на зимата. За почистването на улиците и комплексите в Бургас ще се грижи консорциум „Титан – Бургас“. От фирмата са осигурили 1650 тона сол, 150 тона луга, 100 тона пясък и 2000 литра антилед за насипване по пътищата.

Общинската пътна мрежа и кварталите ще се поддържат от фирма „Чистота“ ЕООД, която разполага с 259 тона пясък, 80 тона сол и 32 тона луга.

Представители на Община Бургас, държавни институции и пътноподдържащи фирми обсъдиха готовността за предстоящия зимен сезон. На срещата бяха координирани начините за реакция при възникването на усложнена обстановка и превантивните мерки за осигуряване на нормалното функциониране на инфраструктурните мрежи при зимни условия.

Стана ясно, че за поддръжката на републиканската пътна мрежа ще се грижи Областно пътно управление, които в момента набавят необходимите материали.

Комисия от експерти на Община Бургас, ОД на МВР-Бургас и КАТ ще проверят в края ноември изправността на наличната техника на пътноподдържащите фирми.

При необходимост Жандармерията ще осигури допълнителни високопроходими машини, а „Пожарна безопасност и защита на населението“ ще осигурява помощ на хора в трудно достъпни места и закъсали в снега автомобили.

От Бургаския затвор обещаха отново да съдействат с мобилна група от 20 души, лишени от свобода, които да почистват заледените спирки от градския транспорт и тротоарите около тях.

От Регионалната здравна инспекция съобщиха, че лечебните заведения на територията на общината имат необходимите лекарства и медикаменти, заредени за един месец напред, а линейките на Спешна помощ вече са със зимни гуми и са минали технически преглед за работа при зимни условия.

Детските и учебните заведения, които се отопляват с локално парно, имат необходимото гориво за отопление през студените месеци, уверяват от Регионалния инспекторат по образование.

От EVN споделиха, че имат три дежурни екипа и възможност за осигуряване на допълнителни екипи, а ВиК имат 7 дежурни екипи в делничните дни и 4 – през почивните. И двете дружества обявиха, че разполагат с високопроходима техника.

Общинският превозвач „Бургасбус“ също предприема мерки за осигуряването на добро и безопасно пътуване на хората през зимата. Те включват цялостна проверка на системите на градския транспорт и денонощни дежурства на диспечери.

От ОП „Транспорт“ споделиха, че Центърът за видеонаблюдение на трафика ще следи в реално време пътната обстановка при зимни условия и при необходимост ще изпраща информация на отговорните институции.

На срещата присъстваха представители на Община Бургас, „Пожарна безопасност“, Пътна полиция, Жандармерия, Бургаския затвор, Военен гарнизон – Бургас, общинските фирми „Бургасбус“, „Чистота“, „Хляб и хлебни изделия“, БКС, консорциум „Титан-Бургас“, „Черноморски солници“, „Лукойл Нефтохим Бургас“, ВиК-Бургас, EVN, Топлофикация-Бургас, Летище Бургас, Пристанище Бургас, РИО, РЗИ, ЦСМП, Областно пътно управление, кметове и кметски наместници и др.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви