Първият електрически мотоциклет на Harley-Davidson – LiveWire при представянето си преди четири години изглеждаше донякъде като самоцелен прототип. Но се оказва, че машината си е истинска, вече и серийна. И направи дебют дори в Европа по време на мотоциклетния салон EICMA в Милано, донасяйки много нова информация за себе си.

Машината се задвижва от електромотор с постоянен магнит. Той е специално развит “да генерира звук, който да нараства по сила и обем с нарастването на скоростта”. Идеята е да се дава индикация за мощността на мотоциклета, което да засили удоволствието от карането му. И да привлече хората, които са все още скептични, че електробайк би могъл да даде това, което харесват в класическите мотори Harley.

Tяговият литиево-йонен акумулатор е поместен в кутия от кован алуминий. Но е налице е и втори 12-волтов акумулатор, който захранва светлините, приборното табло и звуковия сигнал.

Мотоциклетът идва със зарядно от първо ниво

/типична 110 Волтова мрежа, но може да се зарежда и от ниво 2, 3, DC бързо зареждане (SAE J1772) или IEC Type 2 зарядно, за да може да се кара извън Щатите. От компанията заявяват, че всеки техен дилър ще разполага с публично достъпен бързо заряден DC пост.

Спирачките на LiveWire отпред са Brembo Monoblock, дискови, 300 мм с АБС и тракшън контрол стандартно. А самата машина ще има седем режима на движение. Три от тях са стандартни – подобни на тези при Ducati – touring, urban и enduro и четири, които собственикът ще има възможност да модулира със специфични функции като отговор на “газта” и ниво на тракшън контрол.

Всички функции на машината се контролират от цветно TFT приборно табло или дисплей на течни кристали. Машината предлага Bluetooth свързване с телефона на собственика за навигиране и слушане на музика. И още една удобна функция – екранът може да се регулира по наклон за по-добро разчитане на данните на него.

Продажбите на машината ще стартират в Европа през следващата година, като предварителните поръчки ще могат да се правят от януари. Harley-Davidson вече обяви, че ще има “пълно портфолио от електромотоциклети към 2022-а”.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви