кафе

В процеса на изпичане кафето изработва веществата фенилиндани, които пречат да се развият болести като Алцхаймер и Паркинсон. Това установи канадска научна група от Изследователския институт Крембил и Университета на Торонто. Изводите на учените са публикувани от портала „Сайънс Дейли“. Авторите са проучили три разновидности на кафето: светло изпечено, а също така тъмно изпечено с кофеин и без. Оказва се, че двата последни типа пречат за възрастовото намаляване на когнитивните способности, характерно за болестта на Алцхаймер и Паркинсон. Това означава, че

не кофеинът оказва положителния ефект, а друго съединение, изработвано при изпичането.

Този оксидант са фенилиндани. Те пречат за образуването на така наречените амилоидни плаки, които усилват деменцията.

А британски специалисти изброиха пред Би Би Си цели 12 полезни свойства на кафето, сред които и откритието на канадците.

1. Кафето се съчетава добре с алкохола. Любителите на спиртните напитки, които редовно пият кафе, рискуват в по-малка степен да развият цироза на черния дроб.

Това е доказано!

2. Консуматорите на кафе имат по-малки шансове да се разболеят от рак на кожата. Кофеинът се използва в козметиката. Лосионите за тяло, които съдържат екстракт от кофеин и зелен чай, намаляват риска от развитието на злокачествени образувания.

3. Настроението и общото здравословно състояние се повишата от 1-2 чаши кафе дневно. Това се дължи на допамина. Допаминът е веществото, което е отговорно за нашето привикване с употребата на кафе. Специалистите обаче предупреждават, че повече от 2 чаши кафе на ден ще ви докара по-лесни пристъпи на паника.

4. Хората, които не обичат да пият кафе, са заплашени в по-голяма степен от болестта на Паркинсон.

5. Кафето е богато на антиоксиданти.

6. Кафето премахва мускулните болки след тежки и продължителни тренировки. Дори е установено, че в подобни ситуации черната напитка имат по-ефективно действие дори от аспирина.

7. Кафето не нарушава сърдечната дейност. Тази заблуда беше развенчана. 4-5 чашки дневно правят организма по-малко уязвим към различните сърдечно-съдови заболявания, твърди най-новото изследване.

8. Кафето действа положително на паметта. Установено е, че хората след 60 години по-малко страдат от изгубване на паметта и влошаване на когнитивните функции.

9. Кафето подобрява и кратковременната памет. Най-вероятно това се дължи на стимулиращия ефект, който кафето оказва върху организма.

10. Кафето не предизвиква хипертония.

При употреба на 1-2 чаши от хората, които не пият редовно кафе, наистина временно повишават кръвното си налягане. Но това не са наблюдава при тези хора, които пият редовно кафе. Най-вероятно заради привикването.

11. При определени ситуации кафето е полезно дори за децата. Преди 11 години бяха одобрени кофеинови инжекции, които стимулират дишането при бебетата в случай на внезапно спиране.

12. Кафето може да намали посещенията при стоматолог. Но трябва да се пие често без захар и мляко. В печените зърна се съдържа бактерията Streptococcus mutans, която причинява образуване на кариеси.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви