Български адвокат ще представлява четиримата ни граничари пред I Тежък наказателен съд – гр. Къркларели, Република Турция. Това заяви пред медии Михаил Цонков. Той каза, че заседанието в турския съд е насрочено за 12. март 2019 г. и на него граничарите ще участват задочно. „Моето очакване е, че разследването ще бъде прекратено и ще бъдем оправдани“, добави Цонков и благодари на всички депутати и институции в страната, които оказват помощ на граничарите ни, защитили границата преди 10 години.

Днес пред БОС, под председателството на съдия Петя Георгиева /снимката горе/ защитата представи копия на всички писмени доказателства: материали по зодържане на нарушителите от ГХУ€царево, решения на Ръйонен съд-Царево, съдебно-медицински и технически експертизи, искания и решения на Военна прокуратура, Военен съд, Военно-апелативен съд, смъртния акт на турския бракониер Ерджан Ялчън, както и оправдателната присъда на Европейския съд за четиримета граничари.

Съдът се оттегли на тайно съвещание за повече от час.

Днес Михаил Цонков, Николай Петков, Живко Петков и Николай Костов се изправиха пред Бургаския районен съд, за да дадат обяснения по случая от преди 10 години. През юли 2008 г., изпълнение на служебен дълг, те неутрализираха турски бракониери. Заседанието е по изпълнение на съдебна поръчка от I-ви Тежък наказателен съд – гр. Къркларели, Република Турция. Българските граничари са привлечени като обвиняеми от турските съдебни власти за съучастие в престъпление за причиняване на смърт поради небрежност, причиняване на леко нараняване и увреждане на имущество, според действащото законодателство в Република Турция.

Припомняме, че изслушването трябваше да се състои на 16-и октомври, но адвокатите на подсъдимите Росен Кожухаров и Станко Кралев /снимката горе/ поискаха да им се предостави още време, да се запознаят с писмените доказателства, касаещи наказателното производство.

Междувременно стана ясно, че подписаната спогодба с Турция от 1976 година за взаимно признаване на присъди е неприложима за нашите граничари по две причини. Първата е, че в България не се е водил съдебен процес срещу тях, и следователно те нямат оправдателна присъда. Освен това спогодбата не включва случаите с военна подсъдност.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви