Има и други потънали кораби, които могат да представляват опасност от замърсяване, както беше „Мопанг“. Това сподели пред медиите капитан Живко Петров, директор на Изпълнителна агенция „Морска администрация”. Той поясни, че такъв е „Родина“, който е потънал на по-голяма дълбочина – 40 метра, южно от Приморско.

Когато завършим операцията с „Мопанг“ ще докладвам до министерствата и правителството и смятам, че ще трябва да направим изследване и на „Родина“, за да не останем изненадани след време. Там пак има течно гориво, но до този момент нямаме информация за изтичане„, каза още той и допълни,  че не са много корабите, които биха представлявали опасност, но със сигурност ще бъде обърнато внимание на всички.

Капитан Петров бе категоричен, че през зимните месеци няма опасност от изтичане на още мазут от „Мопанг“, дори и да има много силно вълнение. Всички отвори са запечатани, а изследванията са показали, че горивото там е в течно състояние, само когато температурата на водата е над 7-8 градуса.

Така студеното време ще помогне за консервацията на кораба

„Два резервоара са изпразнени, има още толкова, както и малко в един от трюмовете. За съжаление тези дни ще спрем операцията, защото започна да става студено на морското дъно и не може да се извлича. Надяваме се на още няколко хубави дни, за да успеем да консервираме ситуацията. Следващата пролет ще продължим и няма да имаме повече забавяния, защото тази година имахме на разположение само 19 дни„, завърши капитан Петров.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви