Конкурсът за паметник на Александър Георгиев – Коджакафалията е прекратен. Това потвърди пред BurgasNews Петър Парушев, началник на отдел „Култура“ в Община Бургас.

Припомняме, че единственият кандидат за изпълнение на поръчката за проект на паметник на Коджакафалията, от траен материал – бронз, камък или смесена техника, бе скулпторът Радостин Дамасков

Той е представил идеята си на комисия, назначена да разгледа проектите, която е преценила, че предложението му не отговаря на изискванията.

Процедурата започва отначало. Всеки желаещ може да участва в нея, включително и г-н Дамасков„, каза още Парушев.

Той също така съобщи, че другата идея, тази за реплика на надгробен паметник на предишно съществуващ такъв на Коджакафалията, се е провалила. Причината е, че по нея не се е явил нито един кандидат за изпълнението й и процедурата е изтекла.

Припомняне, че през март тази година ОбС взе решение два паметника да бъдат изградени Благодетелят на Бургас Александър Георгиев-Коджакафалията

Съветниците взеха решение да се възстанови надгробния паметник на дарителя и да се изгради нов, съвременен. Това стана след години дебати, обжалвания и затруднения по темата.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви