грип

Сезонът на вирусите и настинките вече дойде. Сигурно много от вас се возят в претъпканото метро или автобуси на градския транспорт, където постоянно някой киха и кашля, а не носи маска.

Колкото и да страните от подобни субекти, няма как да се предпазите на 100% от заразяване, защото бацилите се предават много лесно от един на друг

Недостатъчно или неправилно миене на ръцете, общуване с болни и посещаване на твърде много места, на които има голямо струпване от хора, избягване носенето на защитни средства, пропускане поставянето на ваксина, са факторите, които увеличават риска от поява на грип и настинка.

Никой не иска да ходи на работа със запушен или течащ нос, да кашля през няколко минути и да хвърля една след друга мокри носни кърпички

Ето 4 начина, по които вие може да заразите околните с бацили:

1. Общуване

Не е нужно да кихнете точно срещу лицето на някого, за да му предадете грипа. Ако имате инфекция, вие може да предадете болестотворните микроорганизми на хора, които се намират и на пет метра от вас. Експерти от Американския център по контрол и превенция на заболяванията обясняват, че при говорене, кихане и кашляне капки от вашата уста могат да попаднат в същия орган или носа на някого наоколо. Те лесно биват всмукани навътре.

2. Неправилно миене на ръцете

Още от малки ни учат как да мием ръцете си със сапун, за да отмием вредните микроорганизми, попаднали по тях. По данни на Американския център по агрокултура, в 97% от случаите хората в САЩ си мият ръцете неправилно.

Много важно е да миете ръцете си преди и след хранене; след използването на пари или градски транспорт; преди и след посещение на болен човек; след кихане, кашляне и издухване на носа; преди и след обработка на рани; след употреба на перилни и почистващи препарати; преди и след ползването на тоалетна и други. Добре е не просто да намокрите и набързо да сложите сапун (за предпочитане течен), а да разтъркате ръцете с пяната поне за 15-20 секунди.

3. Ходене на работа при боледуване

Работата няма край. Никой няма да ви даде медал, ако работите докато сте болни. Ако отидете в офиса с настинка или грип, рискувате здравето на вашите колеги, много от които имат деца и възрастни роднини, които са най-податливи на вируси. В случай, че ви се налага да свършите задълженията си, пробвайте да го направите от вкъщи, за да не заразявате околните. Но по принцип боледуването на крак може да доведе до други усложнения за организма. Затова е по-добре да си стоите вкъщи, лежите и пиете много течности, за да се избавите по-бързо от инфекцията.

4. При липса на ваксина

Ако сте пропуснали да си направите противогрипна ваксина или не желаете да ви поставят такава, не се учудвайте, че сте болни. Много лекари са на мнение, че началото на есента е идеалното време за поставянето на ваксина. След това организмът има 30 дни, за да изгради по-силен имунитет.

Децата, бременните и възрастните с хронични заболявания се нуждаят най-много от ваксина, защото са най-рисковата група.

tialoto.bg

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви