Гражданска инициатива ще търси средства за изографисване на красивата църква „Св. Пимен Зографски“ в кв. „Крайморие“. Официален старт на дарителската кампания ще бъде даден на 3 ноември – денят, в който се почита паметта на българския светец Пимен. Той е живял през 17 век и е посветил живота си на зографското дело, като обновил около 300 църкви и 15 манастира.

В подкрепа на богоугодното дело Регионален исторически музей ще предостави за поклонение в деня на храмовия празник реликва на светия апостол и евангелист Йоан Богослов. Тя представлява ампула-реликварий и е един от най-ценните експонати от фонда на музея. Реликвата е открита през 2014 г. от екип с ръководител Милен Николов при археологически разкопки на раннохристиянска базилика на п-в Форос, в землището на кв. „Крайморие“.

Председател на Инициативния комитет е проф. д-р Севдалина Турманова – зам.-областен управител на Област Бургас. Кампанията има за цел да набере необходимите средства за зографисването на 250 кв. м от вътрешността на църквата. Според зографите, за това са нужни около 90 хил. лева.

На 3 ноември ампулата-реликварий ще бъде изложена за поклонение заедно с частица от Христовия кръст и мощите на преподобномъченици, пренесени от Йерусалим. Празничната служба ще започне в 8:00 часа, а литургията в 9:00 часа, водена от Агатополски епископ Йеротей и свещеник Стелиян Кунев. Поклонението ще продължи до 16:00 часа.

Всички постъпили дарения в деня на храмовия празник ще бъдат предоставени за кампанията.

Дарителската сметка за зографисване на храм „Св. Пимен Зографски“ е:

IBAN: BG91BUIN95611100616355

BIC: BUINBGSF

Алианц банк България, клон Бургас

Основание: изографисване.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви

two × 5 =