Премиерите на България Бойко Борисов, на Гърция Алексис Ципрас, на Румъния Виорика Данчила и президентът на Сърбия Александър Вучич се разбраха да продължат работата си и по пълното свързване на Балканите с магистрали и скоростни влакове. Това стана на четиристранната среща помежду им в „Евксиноград“.

Борисов и Ципрас са подписали и споразумение за изграждане на две магистрали, които да свързват Александруполис с Варна и Бургас. Ще бъде обновена и жп линията от гръцкия пристанищен град до Бургас.

След нейния край те се срещнаха и с министър-председателя на Израел Бенямин Нетаняху. От разговорите му с него се е стигнало и до вариант Източносредиземноморският газопровод EastMed може и да мине през Балканите и така газовите доставчици в региона да осигурят право на избор.

Най-любопитната новина, която обаче роди днешната среща е, че България, Гърция, Румъния и Сърбия обмислят съвместна кандидатура за световно първенство по футбол през 2030 г.

След каря на срещите петимата държавни лидери дадоха съвместна пресконференция дадоха четиримата балкански лидери Бойко Борисов, Алексис Ципрас, Виорика Дънчила и Александър Вучич и премиерът на Израел Бенямин Нетаняху след срещата им „Евксиноград”.

„С колегите сме единодушни, че Балканите имат огромен потенциал”, обяви българският министър-председател Бойко Борисов.

„Нашата четворка и събирането ни тук винаги са имали една цел. В рамките на ЕС да повдигнем нивото на свързаност и енергийна, и инфраструктурна, дигитална и нашата политика никога не е била насочена срещу трети страни. Точно обратното. Четворката има за цел не само да укрепва ЕС, но и да го прави посилен”, обяви Борисов и допълни, че с влизането на Сърбия ЕС ще стане по-силен.

„Що се касае до енергийната сигурност, приели сме всички, че диверсификацията е от съществено значение. Не случайно ние кръстихме нашия газоразпределителен център „Балкан“. Самата дума е обобщаваща за всички. Тя е такава, че прави Гърция еднакво важна с България.

Сегашното трасе на жп линията, която е до Александруполис и Бургас, може да бъде модернизирана. Защо не България да има един кей на Александруполис, един кей на Солун, а съответно гърците на Бургас, Варна и Лом или Русе“, коментира премиерът.

Той увери сръбския президент Александър Вучич, че магистралата София-Белград е 90% готова. Борисов коментира и предстоящото румънско председателство и посочи, че според него там трябва да се обърне внимание на Черноморската и Дунавската стратегия и да не се слага на вниманието на Европа само темата за Западните Балкани.

По отношение на присъствието на израелския премиер Бенямин Нетаняху, Борисов коментира: „Това, че сме поканили скъп гост, дава възможност на колегите в двустранните срещи да си говорят и за инвестиции, и за всичко, което ги касае тях“, допълни българският министър-председател.

Гръцкият премиер обясни, че на срещата са обсъдили как ще се предвиждат проектите, по които има споразумения.

„Днес с българския премиер ще подпишем обща декларация, според която ще бъдат определени крачките и графиците за реализирането на два важни проекта. Единият е модернизацията на железопътната връзка Александруполис – Бургас. Споразумяхме се и за създаването на скоростен път от Алексанруполис до района на Марица, на българо-гръцката граница, който оттам ще бъде свързан с съществуващите пътища за София, Варна и Бургас. Ще подчертаем волята си да предвиждам бързо тези проекти, ще създадем съвместно дружество, което да се заеме с изграждането им“, уточни Ципрас.

Канал 3

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви

eight − four =