Софийският университет реши да открие филиал в Бургас. Проектът бе одобрен снощи от Академичния съвет на Алма матер. Предстои по него да се произнесе Националната агенция по оценяване и акредитация, от чието решение зависи дали звеното ще бъде открито или не.

Планира във филиала да бъдат обучавани студенти в магистърска степен по професионалните направления „Икономика“ и „Администрация и управление“ в редовна и задочна форма

Обучението в магистърска степен продължава година и половина.

Предвидените програми и специализации за магистрите са:

– Икономика и финанси (задочно обучение);

– Бизнес администрация;

– Икономика и управление в енергетиката, инфраструктурата и комуналните услуги;

– Business Administration – Strategic Management (in English);

– Business Administration – Human Resources Development (in English);

– Счетоводство и анализ на големи данни;

– Дигитален маркетинг;

– Управленски информационни системи;

– Икономика и управление на публичния сектор.

Във филиала ще преподават 65 редовни преподаватели от СУ, които ще пътуват по график

Община Бургас предоставя сградата, в която ще има учебни зали, обслужващи и служебни помещения и комуникационни площи. Тя осигурява още: апартаменти за нощувки за преподавателите; средства за издръжка на филиала през първата година от създаването му; съдействие за общежитие на студентите; стажантски програми за студентите; помощ за обзавеждане, оборудване на помещения.

Вече е купен специализиран софтуер и е изграден електронен каталог с възможности за достъп чрез интернет на Университетската библиотека на СУ.

Мотиви

„Бургаският филиал на СУ ще е единствената териториално изнесена структура на висшето училище в цяла Източна България. С неговото откриване СУ ще отговори на потребностите и желанията за образование в направленията, в които СУ осъществява обучение, на кандидат-студенти от големите градове, като Бургас, Варна, Русе, Добрич, Сливен, Ямбол, Шумен, Стара Загора и десетки по-малки населени места“, мотивира предложението си Софийският университет чрез проекта.

Разяснява се и защо е избран морският град за седалище на филиала:

„Бургас е най-динамично и в същото време балансирано развиващ се български град в областта на туризма, логистиката, производството и услугите. От няколко години насам статистиката го поставя на първо място в България по прираст на млади хора. Тенденцията на увеличаване на населението се отнася и за останалите крайморски градове в Бургаски окръг.

Политиката на Община Бургас за развитие на образователния потенциал на града в посока на ИТ умения и отварянето му за големи работодатели в областта на изнесените ИТ и бизнес услуги създава предпоставки за образователни инициативи в партньорство с водещи специалисти – преподаватели в Софийския университет. Новоотркритата Професионална гимназия по компютърно програмиране и иновации е естествен партньор на Филиала на СУ в Бургас за развитие на възможностите за привличане на ключови инвеститори от България и чужбина към града и региона. За целта Филиалът на СУ в Бургас ще предложи специални образователни продукти със съдействието с водещи национално представени компании, планиращи разкриването на работни места в Бургас.

Откриването на филиал на СУ ще допринесе за научното, икономическото и културното развитие и живот на града

Освен основните образователна и научна дейност, СУ в партньорство с община Бургас ще организира различни проекти и изяви, обогатяващи обществения живот и духа на града и Южното Черноморие.

Младите хора както от Бургас, така и от цяла Източна България ще имат възможност да получат висше образование в специфични програми, без да трябва да се местят на стотици километри по време на своето следване. Друг определящ фактор е издръжката на един студент. В София тя е много по-висока отколкото в Бургас. Откриването на филиал в Бургас би помогнало на семейства с по-ниски материални доходи да подкрепят децата си в избора им на мечтаната професия.

Софийският университет е сред най-признатите и уважавани висши училища в Европа

Европейските дипломи, които получават възпитаниците му ще привлекат немалък брой желаещи от близки страни – Украйна, Молдова, Русия и Турция. По статистически данни само на територията на град Бургас живеят над 30 000 руски граждани. Филиалът в Бургас ще разшири и популяризира достойнствата на съвременната българска наука, култура и образование в страните от черноморския басейн.“

 

4 КОМЕНТАРИ

  1. Брей, за година и половина обучение само А и Б на тези специалности няма да могат да научат. Нещо образованието се изпорти. Липсват студенти и сега ще командироваме професорите, че заплатите им падат. Егати образованието! Иначе за Бургас ще е добре. ще се вдигнат наемите, ще се напълнят заведенията, търговията ще потръгне, че и наркотиците.

  2. а ко прайм с икономическите специалности в двата вуза в бургас…колко още филиала ще разкрива търговско дружество СУ…и каква е цената, която плащат /или им се изплаща/ двата университета?

  3. Викторчо, магистърска степен, батко! Колко години искаш? Или не знаеш какво значи магистърска степен?

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви

two × 1 =