Приетата на последното заседание но ОбС докладна, внесена от съветниците Георги Дракалиев, Димитър Людиев, Петко Георгиев, Станимир Апостолов и Виолета Илиева за демонтиране на плочата на фасадата на механотехникума, е в крещящо противоречие с резолюцията на ЕП от 2018, отнасящата се до нарастването на неофашисткото насилие в Европа. Това заявиха на пресконференция председателят на ОбС на БСП-Бургас Живко Господинов, общинският съветник от БСП Евгений Мосинов и областният председател на Български антифашистки съюз (БАС) – Бургас Аргир Бояджиев.

Разрушаването на паметници на антифашисти е един от признаците за нарастване на неофашизма, подчерта Аргир Бояджиев. „Основната идея е да се забрави историята на антифашистката борба. Такива тревожни симптоми има и при нас“, заяви той, посочвайки, че предстоящото откриване в събота на паметна плоча, което е похвално, с имената на 300 герои. Там обаче няма да има име на нито един участник във Втората световна война. Всички са от двете балкански войни и първата световна. това, според Бояджиев, не е случайно явление. Прави се опит за изтриване на новата история на България.

„Изтриването на историята е опасно нещо“, заяви той и наблегна на някои от особено важните изисквания от Резолюцията.

Още повече, че в „приетата докладна се говори, че ние идеологически действаме на младите хора“. В три от тези изисквания се посочва необходимостта от познаването на историята и ролята й за възпитание на младите хора, които „се чувстват във все по-слаба степен засегнати от историята на фашизма и, че следователно съществува опасност да останат безразлични пред новите заплахи; насърчава държавите членки да поощряват изучаването на историята, включително зверствата през Втората световна война“. Докладната записка противоречи на резолюцията. „Не можем да позволим да се забрави българската история“, добави още Бояджиев. „Единение на нацията с такива докладни не може да стане. Палачите са си палачи, жертвите са си жертви!“, заяви Аргир Бояджиев. Той изказа учудване, че един от вносителите на докладната е член на ВМРО, а именно една огромна част от загиналите антифашисти са родени в земите на Македония и Тракия. Името на един от тях е и на плочата – Трайко Траев, който е от егейска Македония. както и това на Мален Даев.

Общото в имената на паметната плоча е, че са възпитаници на училището.

Бояджиев коментира и подкрепата на ДПС, а самата резолюция на ЕС е внесена от либералите, част от които е и самото движение. Призовавайки съветниците да направят справка с политиката на партията си, Бояджиев зададе риторичен въпрос: Трябва ли да махнем паметниците пред училищата в Руенския район, след като най-много от загиналите антифашисти от турски произход са в нашия край?

Евгений Мосинов определи приемането на докладната като позорно петно на местното самоуправление. „Касае се за прекрачване на елементарни правила в политиката“, заяви той и изказа мнение, че неофашизмът в града се възражда, макар и за някои тези думи да звучат силно.“ГЕРБ се вързаха на тази идея и направиха сериозна политическа грешка.

Социалистите приканват кмета да упражни влиянието си, „да внесе малко разум в главите на съветниците от ГЕРБ, да намерят начин да отменят решението и да се извинят на българските антифашисти. Може да не си съгласен с идеите на тези хора, с комунизма, с лявата идея, но трябва да уважаваш антифашизма. Той е уважавана ценност на съвременна Европа от всички партии“, каза Мосинов и подчерта, че именно ВМРО е страдало най-много от профашистките правителства в годините 1923-1934, а един от вносителите на докладната е местният лидер Георги Дракалиев.

Социалистите се надяват изпълнението на докладната да бъде спряно от областния управител. Ако това не стане, те са готови да стигнат до съд и дори с жива верига да се изправят срещу демонтиране на плочата.

Евгений Мосинов изказа и една доста екстравагантна идея: Ако докладната не бъде оттеглена, БСП ще инициира анкетна комисия, която да провери в колко от кабинетите на общинската администрация има поставени портрети на Бойко Борисов, календари на ГЕРБ и други агитационни реклами на управляващата партия.

2 КОМЕНТАРИ

  1. Грозни социалисти замърсяват историята на града със измишльотини. Махайте я тази измислена плоча заедно със Альошата! Това са измислици.

  2. Който забравя историята, е обречен да я повтаря. До този извод е стигнал по-мъдрият от Ро , който се казва Джордж Сантаяна. Затова по света не си събарят паметниците и не изтриват исторически епохи от учебниците си, иначе идват едни други хора и затриват тези, които са забравили историята си.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви