„Акции много, но присъди малко в България. Рано е да давам оценки и това бих могъл да направя, след като обвинението бъде защитено в съда. При всички положения преследването и пресичането на злоупотреби в изпълнителната власт, която разпределя и харчи публични ресурси, е задължително условия за оздравяване на държавността“.

Това заяви президентът Румен Радев в коментар пред журналисти на акцията на Спецпрокуратурата в Държавата агенция за българите в чужбина (ДАБЧ).

Той взе участие в тържеството по случай завършването на „Випуск Ботевски – II смяна“ на Военна академия „Георги Стойков Раковски“.

Запитан постъпвали ли са сигнали за нарушения и корупция в ДАЧБ в президентството и президентската администрация има ли отношение по въпроса, Радев отбеляза, че са постъпили сигнали и те са били предадени в прокуратурата. Той отказа да коментира какви са били те с аргумент, че тече следствие.

„Всички сигнали са предадени в прокуратурата, имал съм разговори с ДАНС, и с прокуратурата“, изтъкна президентът Радев.

Държавният глава призова правителството да прочете демографската статистика, криминалните хроники и да се запознае с цифрите, които измерват стандарта и качеството на живот в най-изостаналите държави от ЕС, които са далече преди нас.
„Цифрите, които са важни за българските граждани, не са в полза на управляващите. Мисля, че самодоволството на фона на милионите бедни и унизени не е уместно“, коментира държавният глава.

На въпрос как би коментирал думите на лидера на БСП Корнелия Нинова, че правителството е изпратило малкия си коалиционен партньор на кучетата, Радев посочи, че не влиза в кухнята на коалицията, а и на която и да било партия

Според него, за да имаме успешна борба с олигархията, трябва да има успешни правоохранителни органи, които да не се влияят от политическата конюнктура, да бъдат подвластни единствено на закона и да не влизат в икономически и политически предмет на управляващите.

news.bg

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви