на село

Когато софиянци гостуват на роднини по морето през лятото, ще ги таксуват като туристи. И обратното, ако отидете при баба си на село в планината през зимата, също

ще трябва тя да ви регистрира в полицията,

да ви вземе туристическа такса и после да я отчете в общината, а на края на годината да плати и данък за това, че е работила като туроператор. Това са част от предлаганите промени от ресорното министерство в Закона за туризма.

Неправителствени организации настояват да отпадне текст от предложенията за промени в този закон, според който те разбирали, че отиването на гости при близки хора за повече от 24 часа с пренощуване прави всички българи туристи. Това каза Димитър Канариев, председател на УС на Национална асоциация „Българско Черноморие“, предаде БТА.

Канариев цитира параграф 111 от допълнителните разпоредби на законопроекта, предложен от Министерството на туризма, в който се посочва какво е турист. Това е лице,

което осъществява туристическо посещение с престой най-малко 24 часа.

Целта може да бъде посещение на роднини и приятели, което според организацията предполага роднините да събират от гостуващите им близки туристическа такса, да им правят в полицията адресна регистрация и да се определят като туроператори или турагенти, като платят такси.

В проектозакона се дава определение и на това кой не е турист, коментира Димитър Канариев и цитира текст, според който „лицата, които много често посещават дестинацията и я възприемат като част от обичайната си жизнена среда, могат да не се считат като туристи“. Канариев заяви, че този текст също трябва да отпадне.

По-късно от Министерството на туризма отговориха на крикитите, като заявиха, че посещението при роднини, близки и приятели не е туристическа дейност.

„Какво е туристическа дейност е разписано в чл. 3 от Закона за туризма – такива са

туроператорската, туристическата агентска дейност, хотелиерство, ресторантьорство.

Посещението с цел гостуване на близки, роднини или приятели би определило като турист само човек, който е отседнал в място за настаняване – хотел, мотел, пансион, туристическо селище и т. н. Ако нощува в дома на роднините си и този дом не е регистриран като хотел, мотел и т. н., неговата визита не изисква и не предполага никакви финансови ангажименти като данъци, такси и нужда да се регистрира като турист“, уточнява Министерството.

На практика няма съдържателна промяна с действащия Закон за туризма, се казва в позицията.

Какво става обаче ако баба ти има къща за гости, а ти отидеш там пред ваканцията, не е ясно. Гост ли си на баба си, или си турист?

1 КОМЕНТАР

  1. Лудата Ангелина това ли измисли накрая. Май носът й наистина е дълъг, пречи й да гледа след петия метър напред, а встрани – изобщо не й дава никаква опция.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви