Маслото от розмарин е известно още от древността. Студенти по медицина носели със себе си клонка от растението по време на изпит за стимулиране на умствената дейност, а според известната книга Жулиета дава на своя любим Ромео клонче от розмарин, за да не забрави тяхната среща.

С цел подсилване на паметта и ускоряване на работата на ума се препоръчва вдишването на етеричното масло.

Това може да става по различни начини – чрез аромамедальон, с напоен памучен тампон или кърпичка, както и с аромадифузери. Подходящо е смесването с етерично масло от лавандула, която има сходно действие. Ефективно е действието на етеричното масло при умствена умора и депресия. Важно е избягването на етерични масла при предизпозиция на епилептични пристъпи, тъй като могат да имат отключващ ефект.

При храносмилателни проблеми е подходящо прилагането му при подут корем, запек, за стимулиране на апетит, както и детоксикация черен дроб.

Препоръчва се и при жлъчна дискинезия (прегънат жлъчен мехур, жлъчни пътища). Може да се прилага масаж в областта на корема с 3-4 капки от етеричното масло, смесено в базово масло (сусамово, жожоба, бадемово).
Вътрешно приложение – например 1 капка от маслото в лъжица кисело мляко или накапано върху бучка захар. Противопоказание е приложението при бременни, кърмещи, наличие на индивидуална непоносимост. Докладвани са случаи на фотосенсибилизация, поради което се препоръчва след втриване върху кожата да не се излага мястото на пряка слънчева светлина.

При акне се прилага отново локално в проблемните места, в смес с базово масло.

Ефектът се дължи на изразените антисептични свойства. Подобрява още и вида на кожата като я изсветлява, а същевременно може да се прилага и при различни екземи и дерматити.
Правени са проучвания сред пациенти с оплешивяване, по-конкретно алопеция ареата, при които в рамките на 7 месечен период при 80% от тях е наблюдавана сигнификантна разлика. Препоръчва се разтварянето на 10-15 капки от маслото в сребърна или минерална вода и втриване в скалпа.

Масаж на тялото се препоръчва при мускулни болки, спазми, както и при артроза –

отново с няколко капки от маслото, разтворено в базово масло. При настинка се правят инхалации и се разтриват гърдите и ходилата.

puls.bg

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви

seventeen − 7 =