Седем мъже и една жена изпраща България на започващото на 1 ноември световно първенство по вдигане на тежести в Ашхабад. На големия подиум в столицата на Туркменистан се завръщат няколко изключително силни щангисти, сред които Иван Марков, Божидар Андреев и Васил Господинов.

Световният вицешампион от 2013 и 2014 година и европейски първенец от 2014-а Марков преживя няколко тежки операции на коляното и надеждите сега са, че всичко неприятно около него вече е история.

Друг класен щангист – олимпийският шампион от младежките игри в Нанджин 2014 Андреев също вече е на линия, след като близо три години не тренира с националните отбори. Той е в отлична форма и това му позволи миналата седмица да стане европейски шампион в категория до 77 кг на еврошампионата за младежи до 23 г. на първенството в полския град Замосц.

В състава са и двамата вицешампиони от тазгодишното континентално първенство през април в Букурещ Стилян Гроздев и Георги Шиков.

За Ашхабад ще пътува и Васил Господинов, които в последно време също лекуваше леки травми.

При жените единствената представителка е Даниела Пандова, но тя също заминава с реномето на медалистка от европейското първенство тази година в румънската столица, където спечели бронз.

„Не искам да натоварвам предварително с прогнози и очаквания нито един от нашите щангисти. Голямата ни цел е всеки да даде максимума от себе си по време на световното първенство. Имаме добър потенциал, но няма да е леко, тъй като конкуренцията ще бъде много голяма, а и мнозина от нашите излизат от дълго възстановяване след травми и контузии. Искам специално да благодаря на хората по места, на треньорите от центровете за усилията, които полагат в подготовката на най-добрите ни състезатели“, заяви преди заминаването старши треньорът Иван Иванов, олимпийски шампион от Барселона 1992.

Световното първенство по вдигане на тежести в Ашхабад ще бъде първото голямо състезание, което ще се проведе по въведените нови категории, които международната федерация наскоро утвърди, като добави по две допълнителни при мъжете и при жените и сега те става общо по 10 във всеки пол. При мъжете са до: 55 кг, 61, 67, 73, 81, 89, 96, 102, 109 и +109 кг, а при жените: 45, 49, 55, 59, 64, 71, 76, 81, 87 и +87.

Олимпийските категории в Токио 2020 обаче ще са само по 7, като при мъжете отпадат 55, 89 и 102 кг, а при жените 45, 71 и 81 кг.

Състав на България за Световното първенство в Ашхабад:

ЖЕНИ: 45 кг Даниела ПАНДОВА (Сливен, треньор Севдалин Минчев)

МЪЖЕ: 55 кг Ангел РУСЕВ (Русе, тр. Радослав и Кристина Атанасови), 67 кг Стилян ГРОЗДЕВ (Русе, тр. Радослав и Кристина Атанасови), 73 кг Божидар АНДРЕЕВ (Сливен, тр. Пламен Братойчев), 81 кг Иван МАРКОВ (Бургас, тр. Георги Марков), 81 кг Юндер БЕЙТУЛА (Добрич, тр. Тодор Кирчев), 109 кг Георги ШИКОВ (Пловдив, тр. Борислав Налбантов), 109 кг Васил ГОСПОДИНОВ (Асеновград, тр. Лъчезар Кишкилов)

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви