Ekaterina Kaprova

Лято е. Започва ваканцията. Три деца слизат от спряла пред увисналата портичка кола и се втурват към старицата, която ги чака на прага на старата къща. Децата очакват прегръдка, но ръцете на баба им са заети. Държи някакъв странен уред и е запречила вратата.

– Здравейте, любими мои внуци! Колко време ще останете?

– Цял месец, бабо!

Бабата започва да трака на машинката.

– Така, 30 дни по 1 лев – 30 лева за всеки.

– Какво е това, бабо?

– Касов апарат, баби. Кметът каза, че развиваме селски туризъм и по новите закони трябва да ви взема туристическа такса. Защото къщата ми била къща за гости. Над печката има ценоразпис – мекица – 30 стотинки, мляко – 25, ако е от овцата – 60. Хлябът е по 10 стотинки филията, боб със зеле – 1 лев. Месо сега няма, ама ако заколя кокошката, ще ви я сметна на живо тегло. На вратата на зимника има цени за лютеница и сладко от дюли. И да отидете да се регистрирате в кметството. То полиция няма, ама там ще ви запишат в книгата за туристи.

Това е един сценарий за лятна почивка според новите промени в Закона за туризма,

които се предлагат от съответното министерство – ако отиваш на гости при роднини, регистрираш се и плащаш туристическа такса. А те на свой ред – такса за това, че са били туроператори. Според министър Ангелкова това няма да важи за обикновените хора, а само за тези, които са регистрирани като хотели, хостели и къщи за гости.

В малките туристически градчета, като Лозенец, Черноморец, Китен, Синеморец, Варвара и т.н. повечето хора дават квартири през лятото. Ако им останат свободни места, защото като дойде юни и хората, които живеят по морето разбират колко много приятели и роднини имат. Всеки си планира почивката така, че да не плаща за хотел, а да гостува на роднини и приятели. Те пък, ако имат регистрация, че дават стаи под наем, трябва да регистрират и таксуват братовчедите си като туристи.

Това малко прилича на друга шантава идея на правителството как да се взимат пари от хората от провинцията –

да плащат данък когато отиват по работа или на гости в София.

Още на табелата „Добре дошли”.

Ние пък имаме предложение софиянци, и особено министрите, да си плащат туристически данък като идват на изток от Карнобат. На тамошната табела.

Истина е, че много от хората, които  се издържат от нощувки през лятото, не плащат данъци. Това обаче е известно на кметовете по населени места, които си затварят очите, защото в тези градчета и селца всички се познават и повечето са роднини. Негласно приемат, че няма да плащат на държавата, колкото и да е малък този данък, защото тя нищо не прави за тях. Донякъде са прави. Нито улиците са улици, нито осветлението е наред, нито канализацията /на колко места още са на септични ями/, нито морето е чисто, нито реклама се прави… А и политиците едва ли плащат туристическа такса в базата на Министерския съвет в Слънчака. А, те повечето не почиват у нас, а като се командироват да ваканцуват на Малдивите, таксите ги плащаме всички ние.

Така се получава, че в един морски град са регистрирани примерно 3 хил. души население. Толкова плащат данъци. Съответно се прави по европейска програма пречиствателна станция за 3 хил. души. И лятото като дойдат още 10 хил. става мазало. И Министерството на туризма се прави на умряла лисица, защото и кметовете са от управляващите. Няма как да ги наказват. А кметовете си траят, режат ленти и викат :

Всичко е супер! Имахме страшен сезон! И не закачат съседите си за такси, защото пак идват избори.

Щом аз ги знам тези неща, и те ги знаят. Обаче дали това е начинът да се събират пари в хазната? От баба на село и от братовчедите, които ти идват на гости?

Ами да питаме гърците, италианците, турците, египтяните, йорданците, и който друг се сетите, как се прави културен и исторически туризъм. Да ни кажат как да караме туристите да плащат, за да се снимат на археологически разкопки и със скелет на вампир. Ей от това се правят пари, а не от баба ти на село.  И за това велико прозрение няма да Ви взема и един лев, г-жо Ангелкова. Подарявам Ви го!

Екатерина Капрова

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви