С 31,5 % по-малко регистрирана престъпност по Черноморието е приключил сезон 2018. Това показва статистика на министър Младен Маринов в отговор на въпрос от бургаските депутати от ГЕРБ Димитър Бойчев и Диана Саватева.

В районните управления на Созопол, Несебър, Приморско и Царево в периода май-октомври т.г. са регистрирани общо 1607 престъпления, а за същия период миналата година те са били 2345.

Сред посочените мерки, предприети от МВР отново са акцент командированите полицаи – за област Бургас те са били 759

Действително се забелязва подобрение в работата на МВР с всеки изминал сезон. Превантивните мерки дават резултати, както и съвместната работа с институциите. Това е много специфичен регион сшрямо престъпността – струпването на голям брой туристи е магнит за криминалните лица, включително и на чуждестранни такива. Добре би било се помисли в посока увеличаване щатната бройка в по-малките общински управления, тъй като командированите полицаи въпреки добрата си работа, не познават така добре възложените за работа райони“, коментира народният представител Димитър Бойчев.

В рамките на парламентарния контрол той и колегата му Саватева отправиха въпрос към министър Маринов какво показват анализите за криминогенната обстановка в Бургас и региона в периода май-септември и има ли разлика с предходните години.

Те поискаха и информация на базата на изнесената статистика какви мерки ще предприеме МВР за сезон 2019, за да бъде по-надежден и дали има ли нужда в промени в организацията на работата, с местната власт и бизнеса

Министър Маринов поясни, че още в началото на всеки летен сезон се изготвя План за дейността на МВР по опазване на обществения ред в курортните комплекси и туристически райони.

С помощта на черноморските общини на възлови места са изградени системи за видеонаблюдение. Съвместни операции се провеждат и с Агенция по приходите, БАБХ, Агенция „Митници“, Министерство на туризма и др. институции.

Съвместна дейност с полска, чешка и немска полиция дава положителен ефект, както и създаването на междуведомствени центрове във Варна и Бургас за противодействие на данъчни престъпления

На бургаските депутати бе предоставена информация още за намаляване на престъпленията спрямо личността и увеличение на разкриването на такива, свързани с наркотични вещества.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви