63-годишният Жаир Болсонару е новият президент на Бразилия. Той печели проведения в неделя втори тур на президентските избори срещу 53-годишният Фернандо Хадад.

При почти 100% от преброените бюлетини, крайнодесният кандидат взима 56% от гласовете срещу 44% за опонента си

Той вече се закани в речта след обявяването на резултатите да сложи ред в страната – да се бори с популизма, престъпността, бюрокрацията и да намали състава на федералното правителство.

„Хората вече няма да се страхуват да излизат навън“, заяви той. Загубилият Хадад се включва в опозицията.

Припомняме, че Болсонару водеше в социологическите проучвания от самото начало. Той спечели и първия тур на изборите. Най-голямата държава в Латинска Америка ще има крайнодесен държавен глава за първи път от 1985 година.

Болсонару е бивш парашутист-десантчик. Той се позиционира като антисистемен кандидат, използва расистка и хомофобска реторика, обявява се за връщане на смъртното наказание, възхвалява военната диктатура.

Някои от избирателите го определят като „бразилския Тръмп“

Самият Доналд Тръмп вече поздрави в телефонен разговор победителя и двамата са изразили надежда за добра съвместна работа.

Още от понеделник действащият президент Мишел Темер започва да прехвърля правомощия на своя наследник на поста.

Официално Болсонару встъпва в длъжност на 1 януари и ще управлява до 2022 година. Привърженици на левите партии организираха протести срещу него, като изразиха притеснение от крайните му възгледи.

Опонентът на Болсонаро Фернандо Хадад го сравни с Хитлер

От Организацията на американските държави са съобщили, че изборният ден е преминал спокойно и без сериозни нарушения, за разлика от сблъсъците, съпътствали предизборната кампания, по време на която бе нападнат и самият Болсонару.

news.bg

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви