Има спад на нелегалните мигранти, доизграждат се сензорните линии за наблюдение на участъци от границата на България с Турция, интегрират се 5 нови стационарни поста за техническо наблюдение.

Това стана ясно от отговора на министъра на вътрешните работи Младен Маринов на въпрос от бургаските депутати Димитър Бойчев и Диана Саватева. Те поискаха информация за актуалното състояние на Интегрираната система за наблюдение и защита на границата между България и Турция.

„Въпросът ни е свързан с ключовата тема за сигурността, а тя е особено чувствителна в пограничните райони. Най-често говорим за оградата, но не става дума просто за едно съоръжение, а за комплекс от постоянни мерки, които ще бъдат прилагани в перспектива. Още след приключването на монтажа през 2017 г. депутатите от ГЕРБ-Бургас изведохме като особено важен проблема с поддръжката на съоръжението, както и за съпътстващата го инфраструктура. За нас и за обществеността е важно да знаем и дали е изградена напълно системата за наблюдение и как ще се обезпечат непокритите участъци по границата“, коментираха народните представители от ГЕРБ.
Те получиха разяснения още, че при опазването на границата се използват активно мобилни системи за наблюдение от въздуха – хеликоптери, оборудвани със сензор.

За участъците, непокрити от елементи на Интегрираната система за наблюдение, са осигурени и ръчни термоовизионни камери, преносими системи за наблюдение и уреди за нощно виждане.

„Общото впечатление на хората, които живеят в тези райони и с които се срещаме регулярно като народни представители е, че бежанският поток е чувствително намалял през последните години. Най-ясно разликите могат да бъдат направени чрез статистически данни. Спадът на мигрантите не означава, че бдителността трябва да бъде по-ниска заради динамичната международна обстановка“, заяви Саватева.

Бургаските депутати поискаха и подробна информация за броя нелегалните влизания в страната. Вътрешният министър коментира, че след изграждането на оградата на границата се отчита действителен спад на опитите за незаконно преминаване на българо-турската граница. Той посочи, че

от 1 януари до 31 юли т.г. са установени общо 1864 лица с опити за незаконно влизане в страната. От тях е предотвратено навлизането на 1375 души, 160 са задържани на вход и 329 от тях са задържани от съседните гранични власти. За същия период през 2017 г. са установени 3122 лица, а за цялата предходна година са били 6904.

Министърът съобщи още, че от август до октомври има ръст на опитите за нерегламентирано проникване, но това е тенденция, която се отчита всяка година в този период заради по-благоприятните климатични условия. Заедно с това обаче има и повишаване на броя предотвратените нелегални влизания.

По време на парламентарния контрол стана ясно, че ГД „Гранична полиция“ продължава с командироването на допълнителни полицаи към границата с Турция.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви