Днес от 11:30 ч. в град Малко Търново ще се състои тържествено откриване на паметника на генерал-майор Алекси Попов.

Програмата включва военен ритуал за отдаване почест на загиналите в Първата световна война.

Негово Високопреосвещенство Сливенски митрополит Йоаникий ще извърши освещаване на паметника, заедно с представители на Българската православна църква.

Изграждането на паметника на генерал Алекси Попов е включено в Националния план за отбелязване на 100-годишнината от Първата световна война. Финансови средства са отпуснати от Министерството на отбраната.

Генерал-майор Алекси Попов е роден през 1870 година в Малко Търново. Завършва българска гимназия в Одрин. През 1892 година се дипломира от Военното училище в София. В периода 1900 – 1903 година учи в Николаевската генералщабна академия в Русия. От 1900 година е на служба в първи пехотен софийски полк.

Командир е на 1-ва бригада на 3-та Балканска дивизия, началник на войските, които се защитават срещу връхлитащите съглашенски войски в епопеята при Каймакчалан през септември 1916 г. На този връх за две седмици неговата бригада с главно ядро 11-ти пехотен Сливенски полк отбива 60 атаки на сърби и французи с цената на хиляди убити и ранени български офицери, подофицери и войници.

Огромната заслуга за тази героична отбрана и истински подвиг на българския войнски дух е на командира на бригадата – полковник Алекси Попов. Умел организатор, тактик и не на последно място – вдъхновяващ пример на лична храброст, за което в последствие е произведен в генерал-майор и отличен с най-висшата степен на ордена „За храброст“.
Датата 25 октомври 2018 г. не е избрана случайно. На този ден се навършват 105 години от Освобождението на Малко Търново.

 

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви