Франк Адамски е кинезитерапевт, натуропат, остеопат и с ъздател на метода Адамски, с който се отслабва по естествен път, без драстични лишения и без йо-йо ефект. Неговият режим обаче е полезен и за здравето, тъй като залага на най-полезните за организма комбинации от храни.

Методът Адамски доказано помага при наднормено тегло, болки в ставите, безсъние, лошо храносмилане.

Любопитното е, че Франк Адамски не отрича и не демонизира нито една храна. По-скоро разделя продуктите в две основни групи: кисели (оставят киселинни остатъци в организма) и некисели.
Първата група включва кисело мляко, мед, плодове, домати, патладжани, чушки и тиква.

Във втората попадат всички въглехидрати, протеини (риба, месо и млечни продукти), останалите зеленчуци, ядки и отново тиква.

Целта е да не се консумират едновременно храни от двете групи, тъй като те се явяват в ролята на опоненти в стомаха и съответно храносмилането се забавя, увеличава се ферментацията, отлагат се мазнини.
Ето и десетте съвета на Адамски,които трябва да запомните, ако искате да се храните по този начин и да се справите лесно с излишното тегло.

1. Край на капучиното!

Ако започвате деня си с тази ароматна напитка, то е нужно да преосмислите и промените този свой навик. За съжаление, според Адамски капучиното е именно от т.нар. рискови комбинации и по тази причина е забранено.

Защо? Ензимът, който присъства в млякото и който по принцип благоприятства храносмилането, в този случай се разрушава от кофеина и напитката става несмилаема.

2. Не на хляба с мармалад!

Любимата закуска на мнозина – филийка хляб, намазана със сладко или мармалад, се налага да остане в миналото, защото е от вредните за силуета и здравето комбинации.

Защо? Това е класическо съчетаване на киселинен и некиселинен продукт, което не носи никакви ползи. Хлябът е некиселинен, а мармаладът и сладкото – киселинни. За да бъдат смлени, ще са необходими 18 часа. Ако сте свикнали да закусвате с хляб, то нека бъде намазан с масло, а не с мармалад. Адамски позволява дори мъничко лешников крем (вариация на шоколадовия).

3. Кисело мляко с мед?

Твърдо да! Това е перфектна комбинация по метода Адамски, която освен полезна за фигурата, е и много здравословна. И е идеална за междинни хранения.

Защо? И киселото мляко, и медът са киселинни храни. Съответно преработката им е максимално бърза и те не остават дълго в храносмилателния тракт.

4. Зелена светлина за плодовете

В този режим на хранене може да хапвате каквито плодове искате и в неограничени количества. Което е изключително благотворно за здравето между другото.

Защо? Всички плодове попадат в една група – на киселите храни. Може да ги комбинирате помежду им без никакъв проблем. Единственият и много важен съвет на Адамски е да се консумират до 17.00 ч, тъй като след този час преработката им вече се забавя значително.

5. Месото и рибата – без лимони

Кръгчета лимон върху рибата, печена на фурна, е рецепта, позната на мнозина. Или марината с лимонов сок за месото. И двете обаче се оказват грешки.

Защо? Независимо от начина на приготвяне – на фурна, на скара, пържени или варени, месото и рибата не понасят лимоните. Причината е, че лимоните попадат в групата на киселинните храни, докато месото и рибата са протеини и са некисели. Така че по-добре изберете друг ароматизатор, когато ги приготвяте.

6. Изберете зехтин!

Той е много полезен, но понякога незаслужено пренебрегван. Адамски препоръчва да се използва вместо традиционното слънчогледово олио.

Защо? Зехтинът действа като лубрикант на храносмилателния тракт и в буквалния смисъл го смазва. Което пък помага за по-добрата работа и преработка на храната. Няма никакви ограничения относно използването му – полезен е и към салатата, и когато се затопля в тиган.

7. Спагети без доматен сос

Вероятно ви звучи като кощунство, защото какво е италианската паста без хубавия червен доматен сос. В интерес на истината, самите италианци имат най-различни рецепти за приготвянето на паста и далеч не всички са с домати. По-скоро преобладават другите, които именно попадат и в режима на Франк Адамски.

Защо? Доматите са типична киселинна храна и никога не трябва да се комбинират с въглехидрати (а такива са всички макарони, спагети и изобщо пастата). Много по-полезно е макаронените изделия да се консумират със зеленчуци, зелено песто и дори с бял сос, но не и с доматен.

8. Пица може, но със зеленчуци

Хубавата пица е нещо, което не само децата, но и възрастните не биха отказали. Често обаче в диетите тя не фигурира, защото от нея се пълнее. Но в метода Адамски има… пица. Само трябва да е приготвена по определен начин.

Защо? Точно както при спагетите, и пицата не бива да се комбинира с доматен сос. Но пък нищо не пречи да бъде покрита с други зеленчуци, да се добави малко масло, бял сос и/или сирене.

9. Вино в умерени количества

И това е нещо, което не се среща често в диетите. Според Адамски обаче то не пречи на силуета и освен това редица проучвания доказват неговата полза за здравето.

Защо? Чаша вино към обяда и вечерята помага за храносмилането. Но не повече от чаша. Виното съдържа танин, който именно улеснява преработването на храната. Адамски препоръчва да се пие по време на хранене, а не самостоятелно. И по-добре заложете на червено – то е по-полезно.

10. Повече фибри

Всички знаем, че фибрите са полезни за здравето. Адамски обаче ни напомня да ги включваме по-често в менюто си, като избягваме рисковите комбинации.

Защо? Те стимулират преработката на храната и спомагат за по-бързото й изхвърляне. И не е вярно, че подуват. Стига да не се консумират заедно с киселинни продукти, няма да имате никакъв проблем. А това означава да не ги съчетавате с храни, които ферментират (плодове, кисело мляко, мед, лимон, домати, чушки, тиква).

rozali.com

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви