Осемдесет депутати приеха предложението на правителството за приемане на конституционни промени в унисон с Договора с Гърция за промяна на името в Република Северна Македония, предадоха световните медии.

80 депутати от 117 депутати гласуваха за необходимостта от конституционни промени.

При поименното гласуване позитивния вот се потвърди, а 39 бяха против, един депутат не присъства.

Депутатите първоначално гласуваха по електронен път, а след това по предложение на координатора на ВМРО-ДПМНЕ Драган Данев се премина към индивидуално гласуване. Някои от депутатите на ВМРО-ДПМНЕ гласуваха за конституционни промени.

Владанка Авирович, Нора Исмаили-Старова, Кръсте Муковски Сашо Василевски, Любен Арнаудов, Зекир Рамчилович, Елизабета Канчевска-Милевска … имената от парламентарната група на ВМРО-ДПМНЕ, които гласуваха за конституционните промени.

След две отлагания на вече планираното продължение на 61-та парламентарна сесия, снощи в 22:20 (23:20 българско време) часа най-накрая започна продължението на сесията.

В петъчния ден депутатите бяха в сградата на Събранието цял ден и заседанието беше отлагано неколкократно .

Но управляващото мнозинство очевидно не беше събрало необходимото мнозинство от две трети. ВМРО-ДПМНЕ поиска още в 15 часа да се проведе гласуването, но председателят не го направи.

Депутатът Иван Стоилкович коментира тази ситуация в законодателната власт: Парламентът е като животновъден пазар.

Цял ден се говореше, че са осигурени 77-78 депутати и че още два гласа „за“ липсват.

Вечерта генералният секретар на опозицията Игор Янушев заяви, че на техни депутати са предлагали „милиони евро, за да гласуват против волята на гражданите на Македония“.

ВМРО-ДПМНЕ призова прокуратурата да разследва тези случаи на „извършване открит натиск на депутати“. На това СДСМ отговори, че всичко е лъжа и че такива клеветнически действия ще бъдат последвани от съдебен процес.

 

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви