Община Бургас
Община Бургас

Изборът на почетни граждани в Бургас отново е на дневен ред, след като на предстоящото заседание на Общински съвет-Бургас ще бъде гласувано приемането на нови 5 имена, които да бъдат удостоени с това звание – Константин Коцев, Никола Станчев, Петър Дойчев, Мустафа Чаушев, Стойчо Кьосев. Именитият архитект Рикардо Тоскани пък е предложен за званието „Почетен съветник“.

Припомняме, че архитектът първоначално беше предложен за Почетен гражданин. Кандидатурата  му дори отпадна при гласуване в някои от комисиите, тъй като по правилник почетните граждани през годината могат да бъдат не повече от петима. Вероятно заради угрозата съветниците да предизвикат недоволство сред обществеността предполежието е претърпяло промяна в движение  от „Почетен гражданин“ на „Почетен съветник.

От известно време се настанявам мнението у бургазлии, че изборът на по 5 почетни граждани на година в Бургас намалява стойността на отличието. На днешното заседание на постоянна комисия по туризъм към ОбС-Бургас темата отново бе повдигната.

Общинският съветник Георги Дракалиев дори изрази мнение, че в големият списък от почетни граждани на Бургас, присъстват и такива, които не го заслужават

Никога не съм смятал, че почетните граждани трябва да ги вадим на конвейер. От години се говори, че това звание девалвира, защото масово се предлагат хора. Дори такива, които не влизат в условията на наредбата на общински съвет, ние ги бутаме напред. Сред тях има личности, които не трябва да бъдат почетни граждани и ако зависи от мен, то бих предложил званието да се отнеме от тях. Има такива дейци по времето на комунизма, като бивш министър на рибовъдството и лова в СССР, който никой не го е чувал. Такъв пример и е Кимон Георгиев. Явно под натиск са го направили почетен гражданин, а той е участва в три от превратите в новата ни история„, заяви той пред репортер на BurgasNews.

Дракалиев изрази и готовност да входира и докладна с това предложение, дори е обсъждал темата със свои колеги в ОбС, но чакал подходящ момент

Изборът до 5 почетни граждани на година е регламентиран в наредбата на Общински съвет. Дали са много или малко решават съветниците. Ние сме длъжни да разгледаме кандидатурите на заседанията и всеки съветник сам да реши дали подкрепя. Има и морален момент, ако не гласуваш за някой, то веднага ще те погнат – „Ти защо не го подкрепи?„“, коментира от своя страна председателят на ОбС-Бургас Костантин Луков.

На днешната комисия единствено предложението за Рикардо Тоскани, който да бъде удостоен със званието „Почетен съветник“, бе одобрено от всички членове на комисията. Самото звание е по-високо от това на „Почетен гражданин“. Така именитият архитект, участвал и в проектирането и строителството на катедралата “Св. св. Кирил и Методий”, ще бъде първият, удостоен с високото звание в Бургас, макар и посмъртно.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви